Dette er vel en av de få klisjeene som faktisk viser seg å være sanne. I henhold til Dr. Dharma Singh Kalsa, har mennesker som spiser et eple om dagen 32 % lavere riskiko for hjerteinfarkt.
Epler inneholder blant annet quercetin, et flavonoid som motvirker veksten av kreftceller i prostata i henhold til et studie utført av Mayo Clinic i 2001. Fytokjemikaliene i epleskallet kan også motvirke vekst av kreftceller i colon.
Av antioksidanter så innholder epler i tillegg til tidligere nevnte quercetin. catachin, phloridzin og annet. Dette setter epler høyt opp på listen når det gjelder matvarer med høyt innhold av antioksidanter.
Flere studier, blant annet Nurses` Health Study pvåiser epler sine setrke antioksidante egenskaper. Et eple og pære om dagen ga en redusert risiko for lungekreft. Også astma og epler har en sammenheng: mer epler, mindre astma. Dette i tillegg til studier fra Finland som påviser redusert forekomst av diabetes type 2 ved inntak av epler og studier fra Brasil som viser vektreduksjon i sammenheng med inntak av epler.
Epler inneholder pektin et løselig fiber som kan senke LDL kolesterol. Og, selv om epler har litt sukker i seg kommer sukkeret "innpakket" i 5 gram fiber.
Glykemisk indeks på epler er relativt lavt og med et kaloriinnhold på rundt 80 per eple er epler virkelig et av verdens sunneste matvarer.
Kilde: Jonny Bowden, The 150 Healthiest Foods on Earth