Vi gir bort et kostholdkurs helt gratis til alle ansatte i alle barnehager i Norge!

Barna er vår fremtid. Men har du også tenkt på at det de spiser i dag, legger grunnlaget for deres fysiske helse senere i livet?

Kostholdskurs for barnehageansatte.

Barna er vår fremtid

Vi har laget et eget kostholdskurs for barnehageansatte som vi kaller "Kunnskapsløftet i barnehagen". Dette kostholdskurset gir vi bort gratis, mot et bevis på at man jobber i barnehage.

Hvorfor gir vi bort kostholdskurs for barnehageansatte?

Det viktigste for fremtiden er neste generasjon. Denne generasjonen har allerede 1.000.000 overvektige nordmenn, i alle aldre og alle grupperinger av samfunnet. 
Det er ikke rettferdig for barn at de skal gå i en barnehage, der de lærer usunne kostvaner, der de enten blir overvektig, undervektig, eller spiser på en måte som går utover energien deres. Det er 4 ting som er likestilt viktig for barns utvikling, det er kosthold, fysisk aktivitet, søvn og omsorg. Hvorfor er det slik at søvn og omsorg ofte følges, men fysisk aktivitet og kosthold blir mindre og mindre viktig i samfunnet?

Vi har mer kunnskap enn noen gang, men de sier at den neste generasjonen er den første som vil leve kortere enn sine foreldre. Dette vi ikke bare stå å se på. Dermed vil vi formidle denne kunnskapen videre til barnehageansatte. De som jobber med barn og er med på å gi barna verdigrunnlaget innen kosthold og ernæring. De som snakker med foreldrene daglig og kan påvirke foreldre til å gjøre smartere og sunnere valg for barna.

Hva kreves det av deg?

Det krever ingen forkunnskap å delta på "Kunnskapsløftet i barnehagen".. Så lenge du jobber i en barnehage bør dette være en interesse for deg. Dette er kunnskap du umiddelbart kan bidra med, der du er med på å gjøre barn sunne og friske. 

Foreldrene har valgt deres barnehage! Det er din jobb å sørge for at deres barnehage, var det riktige valget.

Stor problemstilling i det norske samfunnet.

92,2 % av norske barn i alderen 1-5 år har plass i barnehage. (FHI 2020) Her spiser de rundt 3000 måltider de første årene av sitt liv, måltider som skal gi de beste forutsetningene for et sunt og godt liv.

For at barna skal få riktig ernæring kreves kunnskap og uheldigvis viser undersøkelser at den generelle kompetansen innen ernæring blant ansatte i norske barnehager er mangelfull.
Blant annet var rundt halvparten usikre om hva som menes med «5 om dagen» og 8 av 10 tror olivenolje inneholder lite fett.

AFPT jobber for å gjøre Norge til verdens sunneste land og da er ernæring i ung alder en av grunnsteinene. Derfor ønsker vi å bidra med «Kunnskapsløftet i norske barnehager», et prosjekt som gir ALLE ansatte i ALLE landets barnehager et gratis kurs innen ernæring.

Kurset gjennomføres nettbasert og du kan se filmer, lytte til lydmateriale og lese om hva som er god ernæring og hvor viktig det er i folkehelseperspektiv.
Det eneste kravet vi stiller er at du laster opp et dokument i påmeldingsprosessen som er gyldig og bekrefter ditt ansettelsesforhold i en barnehage. Tilbudet er ikke forbeholdt heltidsansatte, men omfatter alle ansatte uavhengig av stillingsbrøk.

Meld deg på

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.

Innholdet du lærer gjennom dette gratis kostholdskurset:

  • Helse i Norge
  • Energi
  • Karbohydrater
  • Fett
  • Proteiner
  • Vitaminer
  • Mineraler og sporstoffer

 

  • Væske
  • Kosthold i praksis
  • Folkesykdommer
  • Mat for spesifikke grupper
  • Allergier og intoleranser

Denne kompetansen vil du sitte igjen med etter å ha fullført kurset.

Kompetanse

  • Ha forståelse av hvilke de største helsetruslene i Norge er, og hvilken påvirkning fysisk aktivitet og kosthold kan ha på disse.
  • Ha forståelse om hvordan maten fordøyes og metaboliseres i kroppen.
  • Ha kjennskap til energikildene som benyttes under ulike akiviteter og hvilke faktorer som påvirker energibalansen vår.
  • Ha god kjennskap til hvilke kilder vi har til karbohydrater, og hvordan vi tilpasser riktig mengde karbohydrater til ulike individer.
  • Ha kjennskap til de ulike fett-typene og vite hvilke kilder vi har til de ulike fett-typene, samt hvilken påvirkning de har på helsen vår
  • Ha kjennskap til forskjellen på essensielle og ikke-essensielle aminosyrer, og hvilken funksjon proteiner har i kroppen.
  • Ha kjennskap til proteinbehovet til ulike grupper mennesker, samt hvilke kilder vi har til både animalske og vegetabilske proteinkilder.
  • Ha kjennskap til forskjellen mellom fettløselige og vannløselige vitaminer. Hvilken funksjon de ulike vitaminene har i kroppen, hvilke kilder vi har til de ulike vitaminene, og hva som er anbefalt daglig inntak av de respektive vitaminene.
  • Ha kjennskap til forskjellen på et mineral og et sporstoff, og hvilken rolle de har i kroppen. 
  • Ha forståelse for hva som påvirker væskebalansen i kroppen og hvilken rolle væske har. 
  • Ha grunnleggende ferdigheter til å kunne gi veiledning og enkle råd, når det gjelder sammensetning av et godt kosthold.
  • Ha forståelse for hvilken effekt ulike tilberedningsmetoder har på kvaliteten og næringsstoffene i maten.
  • Ha kjennskap til hvilke funksjoner de ulike gruppene med tilsetningsstoff vi har til maten, og hva forskning sier om sikkerheten rundt å bruke disse.
  • Ha forståelse for de ulike folkesykdommene vi har i Norge, og hvilke kosttilpasninger man kan gjøre.
  • Ha forståelse for hvordan man kan veilede og sette opp kostplaner til de ulike gruppene. Spesielt fokus rettes mot kosthold for barn og eldre.
  • Ha kjennskap til symptomer og sykdomsforløp av inflammatoriske tarmsykdommer. Studenten skal ha kjennskap til irritabel tarmsyndrom og FODMAP-dietten.
  • Vite forskjellen på en allergi og en intoleranse.
  • Ha kunnskap om hvilke symptomer de ulike allergiene og intoleransene kan gi, og da spesielt cøliaki og laktoseintoleranse. Kunne gi enkel rådgivning til de som har laktoseintoleranse og cøliaki, med henhold til hvilke matvarer de må styre unna og hva de kan erstattes med.
  • Ha kjennskap til kostholdsveiledning for klienter som har irritabel tarmsyndrom, laktoseintoleranse og cøliaki. 

Ferdigheter

  • Innhente informasjon om livsstil og kosthold på en systematisk måte.
  • Gjøre enkle beregninger for energiforbruk og energiinntak.
  • Individuelt tilpasse kosthold basert på preferanser rundt målsetning for ulike grupper på ulike nivåer.
  • Generell kompetanse.
  • Ha god kjennskap til hvilken funksjon og rolle makro- og mikronæringsstoffer har i human ernæring, samt god kjennskap til de offentlige anbefalingene for kosthold.
  • Erkjenner begrensningen av egen kunnskap og verdien av et tverrfaglig samarbeid
     

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.