Ukens forskning: Nye retningslinjer for å forebygge mot kardiovaskulær sykdom hos barn
2 min

Ukens forskning: Nye retningslinjer for å forebygge mot kardiovaskulær sykdom hos barn

Nye retningslinjer for aktivitet hos barn for å forebygge mot kardiovaskulær sykdom
Publisert: 19.08.2013

Nye retningslinjer setter lys på hvor stor mengde trening barn under ti år bør gjøre for å redusere risikoen for å utvikle kardiovaskulær sykdom(CVD) senere i livet. 60-85 minutter med fysisk aktivitet er anbefalt per dag. Det er konklusjonen i et nytt studie plublisert i BMC medicine.

Fakta: CVD er ikke en frittstående tilstand. Det er en samling sykdommer som påvirker hjertet(kardio) og blodkar(vaskulær). CVD er en gruppe sykdommer som er ansvarlig for om lag 30 prosent av alle dødsfall globalt. Dermed er det den fremste dødsårsaken på verdensbasis.

Utviklingen av overvektige er så stor at det av mange i dag blir sett på som en epidemi som baner vei for voksne med dårlig helse. Vi vet at trening, fysisk aktivitet og i det hele tatt bevegelse er særdeles viktig og kan forebygge mot CVD og vi vet at det motsatte, inaktivitet og overvekt øker risikoen. Retningslinjene mange foreholder seg til i dag er tilpasset barn over ti år, men hva med de under? Hvor mye bør de bevege seg?

David Jiménez-Pavón og kolleger så i det kryss-seksjonelle studiet som er en del av IDEFICS studiet(1) "Physical activity and clustered cardiovascular disease risk factors in young children" på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og risiko for å utvikle CVD hos barn som var ni år eller yngre. De målte blodtrykk, kolesterolnivåer og fettprosentmåling med fettklype hos ca 3000 barn i alderen 2 til 9 år. Omtrent 15% av disse hadde stor risiko for å utvikle CVD. Blant disse var også de minste barna på 2 til 6 år.

Forskerne konkluderer med at:

- Gutter under 6 år trenger over 70 minutter av moderat trening hver dag.
- Gutter mellom 6 og 9 år renger over 80 minutter.
- Jenter trenger omtrent 60 minutter.

Dette endrer på tidligere retningslinjer og viser at det muligens er behov for mer spesifiserte retningslinjer enn generelle anbefalinger som gjelder for alle. 

Referanse
(1) David Jiménez-Pavón, Kenn Konstabel, Patrick Bergman, Wolfgang Ahrens, Hermann Pohlabeln, Charalampos Hadjigeorgiou, Alfonso Siani, Licia Iacoviello, Dénes Molnár, Stefaan De Henauw, Yannis Pitsiladis, Luis A Moreno.Physical activity and clustered cardiovascular disease risk factors in young children: a cross-sectional study (the IDEFICS study). BMC Medicine, 2013; 11 (1): 172 DOI:10.1186/1741-7015-11-172

Publisert: 19.08.2013 KL. 01:36
Kategori: Afpt
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Ikke akkurat noen stor overraskelse
– Hjerterytmeforstyrrelser kan komme av mange forskjellige sykdommer. Det som skjer er at de elektriske impulsene som få...
Se dette viktige innslaget fra TV2. Ikke alle skal ned i vekt

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.