Ukens forskning: muskelaktivitet ved rygghev hos mennesker med uspesifikke ryggsmerter
1 min

Ukens forskning: muskelaktivitet ved rygghev hos mennesker med uspesifikke ryggsmerter

Publisert: 29.06.2014

Rygghev er imidlertid en god øvelse for langt mer enn korsryggen. At den på engelsk blir kalt "back hyperextension" kan virke misvisende, siden bevegelsen i større grad er en hofteekstensjon. 


I en studie (1) gjort av Health and Safety Research Institute Robert-Sauvé, satt forskerne 16 friske personer og 18 pasienter med uspesifikke kroniske korsryggsmerter til å utføre rygghev til utmattelse. Øvelsen ble utført med 40 graders fleksjon i hofteleddet.  Muskelaktivitet ble målt ved bruk av elektromyografi (EMG). Signalene ble registrert bilateralt  (på begge sider) på fire ryggmuskler og to hofte-ekstensorer (gluteus maximus og biceps femoris/den store setemuskelen og den største muskelen på hamstrings).

En bevegelsesanalyse av ulike segmenter (bekkenet, korsryggen og torakal virvler) ble også gjennomført. I begge gruppene viste EMG-målingene at muskeltrettheten i gluteus maximus var stor, mens det var mindre tydelig bevis på tretthet i musklene i korsryggen. 

Det betyr at rygghev kanskje ikke er så veldig spesifikk på ryggekstensorene som det er lett å tenke, men dette er også avhengig av utførese, grad av hoftenfleksjon ved start og andre faktorer.

Referanse:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20508534

Publisert: 29.06.2014 KL. 11:32
Kategori: Afpt
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Ikke akkurat noen stor overraskelse
– Hjerterytmeforstyrrelser kan komme av mange forskjellige sykdommer. Det som skjer er at de elektriske impulsene som få...
Se dette viktige innslaget fra TV2. Ikke alle skal ned i vekt

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.