1 min

Ukens forskning: Effekten av ustabil trening for fotballspillere

Gir ustabil trening bedre effekt enn stabil?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hensikten med dette studiet (1) var å sammenligne effekten av styrketrening utført på enten et stabilt eller ustabilt underlag for prestasjon innen fotball. 19 kvinnelige fotballspillere ble delt inn i enten en ustabil treningsgruppe eller en stabil treningsgruppe. Spillerposisjonene var jevnlig fordelt mellom gruppene. Begge gruppene fulgte et fem ukers periodisert treningsprogram designet for å utvikle maksimal styrke. Gruppene utførte samme øvelser under hver treningsøkt. Den ustabile gruppen(UST) utførte to av øvelsene under økten på et ustabilt underlag.

Les også: Ustabil trening

Deltakerne ble målt både før og etter treninigsprogrammet for følgende parametere: sprinting, reaksjonsevne, arobisk kapasitet og vertikalt hopp.
Resultatene viste følgende: Begge gruppene hadde god effekt av opplegget på sprinting, og reaksjonsevne. Kun den stabile gruppen hadde en signifikant økning i vertikalt hopp.

Forskerne konkluderer med at styrketrening på et ustabilt underlag ikke fører med seg noen fordeler sammenlignet tradisjonell styrketrening. Forskerne mener at styrketrening på ustabilt underlag kan forhindre effektfull trening. Det er ikke det beste alternativet ved trening for fotballspillere fordi det ser ut til å begrense effekten av vertikalt hopp, hvilket er viktig for fotballspillere!


Referanser
(1) http://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/publishahead/The_Effects_of_Stable_versus_Unstable_Surface.98480.aspx

Publisert: 22.12.2013 KL. 06:52
Kategori: Afpt

Har du lest disse?

Ikke akkurat noen stor overraskelse
– Hjerterytmeforstyrrelser kan komme av mange forskjellige sykdommer. Det som skjer er at de elektriske impulsene som få...
Se dette viktige innslaget fra TV2. Ikke alle skal ned i vekt

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.