1 min

Syre og basedannelse av mat

Syre- og basebalansen av mat påvirker flere faktorer i helsen.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Når mat inntas, opptas og forbrennes vil den enten bli en syre- eller en basedannende komponent. Summen av alle syre og basedannende komponenter av maten vil til slutt bestemme om det er en netto syre eller basedannende vare.

Dette gir seg utslag i pH balansen av maten. PH skalaen går fra 1-14, der 1 er  sur og 14 er basisk. Ved omtrent 7 er man nøytral.
PH under 7 medfører altså at man er sur, noe som kan være et problem for dietter med høyt proteininntak, da de fleste animalske matvarer er syredannende.

Høy surhetsgrad kan medføre:
- tap av kalsium fra skjelettet
- negativ nitrogenbalanse
- nedsatt IGF1 aktivitet
- hGH resistens
- mild hypotyreose
- forhøyede kortisolnivåer
- lite energi eller kronisk utmattelse
- hodepine
- leddsmerter
- muskelsmerter

En smart kosthold kan motvirke dette. Siden frukt og grønnsaker er basedannende matvarer kan et høyt inntak av dette motvirke den negative effekten av de syredannende matvarene.
Oppsummeringen er derfor: spis frukt og grønnsaker.
 

Publisert: 08.09.2011 KL. 08:28
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.