Når mat inntas, opptas og forbrennes vil den enten bli en syre- eller en basedannende komponent. Summen av alle syre og basedannende komponenter av maten vil til slutt bestemme om det er en netto syre eller basedannende vare.
Dette gir seg utslag i pH balansen av maten. PH skalaen går fra 1-14, der 1 er sur og 14 er basisk. Ved omtrent 7 er man nøytral.
PH under 7 medfører altså at man er sur, noe som kan være et problem for dietter med høyt proteininntak, da de fleste animalske matvarer er syredannende.
Høy surhetsgrad kan medføre:
- tap av kalsium fra skjelettet
- negativ nitrogenbalanse
- nedsatt IGF1 aktivitet
- hGH resistens
- mild hypotyreose
- forhøyede kortisolnivåer
- lite energi eller kronisk utmattelse
- hodepine
- leddsmerter
- muskelsmerter
En smart kosthold kan motvirke dette. Siden frukt og grønnsaker er basedannende matvarer kan et høyt inntak av dette motvirke den negative effekten av de syredannende matvarene.
Oppsummeringen er derfor: spis frukt og grønnsaker.