Styrketrening hjelper mot depresjon
2 min

Styrketrening hjelper mot depresjon

Studier viser at det å trene styrke har positiv effekt på den mentale helsen.
Publisert: 16.11.2018
Av:
Silje Bjørnstad

Mange fordeler

De siste årene har stadig flere fått øynene opp for styrketrening, og det med god grunn. Å trene styrke har en rekke positive helseeffekter, både fysisk og psykisk. Styrketrening er blant annet med på å redusere risiko for flere ulike livsstilsykdommer, det kan gi mestringsfølelse og økt selvtillit, et sterkere skjelett og økt muskelstyrke, bedre balanse og det kan motvirke depresjon. En metaanalyse fra februar tidligere i år, som ble publisert i tidsskriftet JAMA Psychiatry i juni, viser nemlig at styrketrening kan redusere symptomer på depresjon hos voksne. Ifølge metaanalysen vil styrketrening har positiv effekt uavhengig av styrkeøkning og total mengde styrketrening.

Positivt

Forfatterne av metaanalysen skriver at de ønsket å finne ut mer om effekten styrketrening har på den mentale helsen og at de har sett på resultater fra 33 randomiserte, kontrollerte studier med dette som tema. Til sammen var det 1877 deltakere med i de ulike studiene. Ifølge forskerne viste studiene at styrketrening var forbundet med en betydelig reduksjon i symptomer på depresjon. I sin konklusjon skriver de at styrketrening reduserer symptomer på depresjon blant voksne - uavhengig av helsetilstand, treningsvolum og økning i styrke. Det at trening kan ha en forebyggende effekt mot depresjon er ikke noe nytt i seg selv. Forskere og klinikere har vært enige om dette i flere år. Studier viser også at fysisk aktivitet kan hjelpe hvis man allerede er deprimert , men forskere påpeker samtidig at det ikke nødvendigvis er en mirakelkur. Selv om det hjelper å trene så er det fortsatt anbefalt å gå til psykolog eller psykiater for å få hjelp mot depresjonen.

Kilder: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2680311
https://forskning.no/trening-forebyggende-helse-helse/en-time-trening-i-uken-reduserte-faren-for-a-bli-deprimert/318354

 

Publisert: 16.11.2018 KL. 02:08
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.