2 min

Studie: Eggspising øker ikke risikoen for hjerte og karsykdom

Spis gjerne egg – det er sunt og næringsrikt.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Kolesterolbombe?

Opp gjennom årene har det dukket opp flere myter og kostråd rundt egg. Særlig det med kolesterolnivåer og eggspising har vært diskutert mye, men flere studier har vist at et høyt forbruk av egg har trolig lite innvirkning på kolesterolet i blodet. Nå viser nok en ny studie at det å spise opp mot 12 egg i uken ikke øker risikoen for slag og hjertesykdom hos personer som står i fare for å utvikle diabetes type 2. Studien er publisert i American Journal of Clinical Nutrition.

Høyt egginntak versus lavt egginntak

Deltakerne i studien skulle holde en stabil kroppsvekt i 12 uker mens de hadde et kosthold med et høyt egginntak (12 egg per uke) eller en diett med lav egginntak (2 egg per uke). Deretter skulle de samme deltakerne starte på en diett i 12 nye uker for å gå ned i vekt samtidig som de skulle fortsette med et høyt eller lavt inntak av egg. De ulike gruppene ble fulgt opp av forskerne i ytterligere seks måneder. Ingen av deltakerne fikk negative risikomarkører for hjerte- og karsykdom, og de oppnådde tilsvarende vekttap - uansett hvor mye egg de spiste.

Sunt med egg

Rådene om hvor mye egg personer med type 2 diabetes og med redusert glukosetoleranse kan spise, er ulike. Vår forskning viser at denne gruppen ikke trenger å spise lite egg hvis egg er en del av et sunt kosthold, sier Nick Fuller som er en av forskerne bak studien fra Universitetet i Sydney.

Ifølge forskeren støtter studien eksisterende forskning som viser at et høyt forbruk av egg har lite effekt på nivåene av kolesterol i blodet. Fuller mener også at egg har potensielle positive helsefordeler for både personer med diabetes type 2 og den generelle befolkningen.


- Egg er en god kilde til protein og mikronæringsstoffer. Å spise egg gjør at man bedre regulerer inntaket av fett og karbohydrater, i tillegg til at det er bra for øyet, hjertet, blodkar og er sunt for gravide, sier han.

Vil du lære mer om ernæring og kosthold? Bli Kostholdsveileder! Les mer og meld deg på her.


Kilder:
https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/107/6/921/4992612?redirectedFrom=fulltext

https://nhi.no/kosthold/ernaring/a-spise-mye-egg-oker-ikke-risikoen-for-hjertesykdom/
 

Publisert: 02.08.2018 KL. 11:50
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Ernæring

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Et studie som involverte 8 overvektige kvinner viste at de som inntok mat tre timer før trening hadde en merkbart høyere...
Etter en tid med slanking vil kroppen skru opp sitt behov for kalorier, noe som gjerne etterfølges av en økning i kalori...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.