2 min

Risikointervensjon og medikalisering

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Da er det bare 6 millioner konsultasjoner ”igjen” til å ta seg av alt det andre. Og det er heller ikke uvesentlige ting: depresjoner, angst, kreftsykdom, hjerneslag, hjerteinfarkt, en hel mengde med forskjellige infeksjoner, føflekker, kuttsår, fotvorter, celleprøver, diabetes, vondt i ryggen, vondt i hodet, vondt i kroppen…… Noen trenger drahjelp.

De fleste konsultasjoner handler ikke om å behandle sykdom, men om å behandle risiko for sykdom. Og i de fleste tilfeller handler det ikke om hvor stor eller truende denne risikoen er. Er det en risiko, må det gjøres noe med den. Og heiagjengen er enorm: dagspresse, ukeblader, TV (Puls og andre), sosiale medier, legemiddelindustrien. Og til og med spesialistene heier på. Alle spesialister vil ha frem farene ved ”sine” sykdommer.

Og resultatet er flere undersøkelser, flere operasjoner og flere medikamenter. Og vi blir ikke friskere. Vi blir sykere. Vi fylles av en negativ forventning til egen helse. Og vi fratas styringen av egen helse. Og vi vet at dette i all hovedsak rammer de som har minst ressurser.

Dette kalles medikalisering: å gjøre om risiko til sykdom. Og dette er vår tids største sykdom. En sykdom som ikke er en sykdom.

Hvorfor har det blitt sånn? Hva kan gjøres for å snu trenden? Og hvem skal gjøre denne snuoperasjonen? Kurset i risikointervensjon gir svar på dette og vil åpne nye kanaler og arbeidsområder for de som ønsker å jobbe sammen med helsevesenet for å ”friskmelde” alle disse menneskene.

 

Publisert: 13.03.2014 KL. 09:41
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.