Rå eller kokte egg?
2 min

Rå eller kokte egg?

De fleste husker vel scenen fra Rocky fra 1976 der Sylvester Stallone drakk rå egg før treningsøkten på morgenen. Dette førte til at treningsentusiaster verden over blandet rå egg i shaken sin. Er det bra eller dårlig med rå egg?
Publisert: 25.04.2014

Salmonellarisiko

En av hovedårsakene til at man blir fortalt at man ikke skal spise rå egg er risikoen for salmonella smitte. Risikone for salmonella er relativt liten noe dette studiet viste som viste at av 69 milliarder egg var 2,3 millioner smittet av salmonella. Egg som kommer fra gode hygieniske forhold har en meget lite risiko for smitte og sjansen er i snitt 1 på 20.000- 30.000. Uansett er det en risiko som man skal ta hensyn til.

Biotinmangel

I eggehviten finnes det avidin som hemmer opptaket av biotin, et B-vitamin. Rå eggehviter inneholder avidin, men dette kan deaktiveres ved å koke egget eller legge de i kokende vann i 30 sekunder. Selv om rå egg innehodler avidin så ser det ut som om at naturen er smart og har kompensert for dette ved å gjøre innholdet av biotin i eggeplommen til et av de høyeste i naturen, så trolig vil dette høye nivået kompensere for den hemmende effekten til avidin.

Antioksidanter og rå egg

Ved koking eller steking reduseres innholdet av antioksidanter med rundt 50% og koking i mikroovn er enda verre og reduserer ytterligere. Egg har et naturlig høyt innhold av vitaminer og mineraler og antioksidanter og noe av dette reduseres ved koking og lignende.

Opptak av protein

Noen mener at pptaket av protein blir dårligere ved inntak av rå egg, noe som kan tale for å spise kokte egg.

(http://ajpgi.physiology.org/content/ajpgi/277/5/G935.full.pdf)

(http://jn.nutrition.org/content/128/10/1716.full)

Konklusjon

Om egg kommer fra en hygienisk kilde og virker som et "friskt" egg kan man spise de rå. Om man er tvil bør man la være. Koking og steking reduserer innholdet med antioksidanter og kan være argument for å spise rå egg. Biotinmangelen har kanskje naturen håndtert helt selv ved å ha et naturlig høyt innhold av dette. Rå eggehviter alene kan medføre en bitoinmangel om ikke andre matvarer eller  kosttilskudd kompenserer for dette.

Det er derfor ingen helt konkrete fakta på om rå egg er ja eller nei, men avhenger av både eggets "helse" og kostholdet generelt. Både kokte og rå egg har trolig sine fordeler.

Noen rå egg i ny og ne er nok sannsynligvis helsebringende og det samme er kokte, stekte eller andre egg.

Publisert: 25.04.2014 KL. 02:01
Kategori: Siste Artikkel
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.
Hvilken funksjon har glutamin på helsen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.