Proteinpulver – er det nødvendig?
Proteinpulver er ett av de mest solgte kosttilskuddene her i Norge. De siste årene har det blitt stadig mer fokus på «å spise nok proteiner» og «proteinrik mat», særlig da i forbindelse med styrketrening og det å bygge muskler.
Ikke et magisk pulver
Det er mange diskusjoner om proteinpulver og i ulike diskusjonsforumer og kommentarfelt kan man stadig lese utsagt som «proteinpulver er magisk» og «proteinpulver er farlig!». Men proteinpulver er verken magisk eller farlig, det er rett og slett det navnet tilsier at det er; nemlig proteiner i pulverform. Proteiner er uansett et nødvendig næringsstoff som kroppen trenger, enten om man trener mye eller lite. Dette næringsstoffet har flere livsnødvendige oppgaver i kroppen og i tillegg kan det å ha et proteinrikt kosthold by på flere fordeler. Proteiner er nemlig med på å bidra til et mer stabilt blodsukker samt at det metter godt og dermed kan bidra til en bedre og mer langvarig metthetsfølelse.
Fordeler
De fleste av oss vil dekke sitt proteinbehov gjennom et næringsrikt og variert kosthold. Likevel kan det for noen være flere fordeler ved å bruke proteinpulver. For det første så er det et tilgjengelig og praktisk produkt som er enkelt å ta med seg på farten. For det andre så kan proteinpulver være et fint tilskudd for de som ønsker å gå opp i vekt, men sliter med å få i seg tilstrekkelig med energi. Ekstra energi i flytende form kan være lettere å innta, som for eksempel en proteinshake, og kan derfor være et godt alternativ. Men en proteinshake kan også være et fint alternativ til de som ønsker å gå ned i vekt nettopp på grunn av at proteiner er med på å gi bedre metthetsfølelse og et mer stabilt blodsukker. Her gjelder det å finne det alternativet som passer deg og dine mål. Proteinpulver har også god holdbarhet slik at det kan oppbevares lenge uten at det går utover kvalitet eller smak.
Dette viser forskningen
Når det er sagt så finnes det lite av god dokumentasjon på at man øker muskelmasse raskere om man legger til proteintilskudd i et normalt og variert kosthold. Idrettsprofessor ved NIH, Truls Raastad, har i flere år analysert studier og har selv vært med på forskning i forhold til proteininntak og trening. Han har uttalt at det å ligge i energioverskudd er sannsynligvis viktigere enn proteinmengde når det gjelder å øke muskelmasse og å bygge styrke. I tillegg er selvfølgelig styrketrening også en avgjørende faktor for å oppnå en slik utvikling, det å kun spise proteiner vil ikke gjøre deg sterkere. Det er også viktig å huske på at gener, nok restitusjon og proteiner i hvert måltid er med på å påvirke økning av muskelmasse og styrke.
Ikke en erstatning for mat
Matvarer som har høy proteinkvalitet inneholder alle de essensielle aminosyrene og blir derfor sett på som de beste proteinkildene. Eksempler på dette er hovedsakelig animalske matvarer som kjøtt, fisk, kylling, egg, melk og meieriprodukter. Når det gjelder proteinpulver er det myse og kasein, som er produsert av melkeprotein, som er de mest populære proteintilskuddene her i Norge. Dette er derfor av høy kvalitet, ifølge idrettsprofessor Truls Raastad. Samtidig påpeker også idrettsprofessoren at det kan være enkelte ulemper ved å bytte ut matvarer med proteintilskudd, blant annet at man kan gå glipp av viktige næringsstoffer. For eksempel får man i seg jern hvis man spiser kjøtt og vitamin D hvis man spiser egg eller laks. Konklusjonen er at proteinpulver ikke er nødvendig for friske mennesker, men at det kan være fordelsaktig å bruke dette kosttilskuddet så lenge man bruker det som det er, nemlig et tilskudd i kosten og ikke en erstatning for vanlig, næringsrik mat.
Kilde:
http://www.melk.no/melk_tv/fagseminarer/proteintilskudd-eller-vanlig-mat-etter-trening-v-truls-raast/
http://nhi.no/trening/kostrad/kostrad-ved-trening/proteinbehov-og-tilskudd-til-idrettsutovere-20678.html