2 min

Overvekt hos barn har kompliserte ringvirkninger

Overvekt hos barn påvirker helsen og hverdagen deres i en skremmende retning
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

To av tre sykelig overvektige barn viser varseltegn for alvorlige hjerteproblemer allerede før de fyller 12 år. Det skriver forskning.no som har gjengitt en ny studie fra Nederland(1).

I studien ble sykelig overvektige barn fra 2-18 år fulgt opp kontinuerlig hos sine respektive barneleger som rapporterte inn helsetilstanden til forskerne. Dette fant de ut:

62 % av barna som var under 12 år gamle hadde mistet en faktor som anses som et faresignal for hjerte- og karsykdommer. Halvparten av disse barna hadde høyt blodtrykk eller høye kolesterolverdier. 14 % hadde for høyt blodsukker. Én prosent av barna hadde allerede da utviklet diabetes type 2.


Kjønnsforskjeller
I studien viste det seg at gutter under 12 år oftere er tykkere enn de eldre guttene. Når det gjaldt jentene fant de det motsatte. Hos jentene syntes det å være vanligere å være sykelig overvektig i tenårene enn i barndommen.

Etter en grundigere gjennomgang av journalene til barna fant forskerne ut at kun ett av tilfellene av overvekt skyldtes sykdom. Resten av tilfellene var direkte relatert til livsstil og miljø.

Budskapet er dermed at vi som er ansvarlige for barn må gjøre tiltak som ivaretar en sunn kroppsvekt for barnet. Dette inkluderer både fysisk aktivitet og matvaner. Barnets helse påvirkes direkte av dette.
 

Referanser:

(1) N.M.A. van Emmerik (2012) High cardiovascular risk in severely obese young children and adolescents Archives of Disease in Childhood, publisert på nett 24. juli 2012

http://www.forskning.no/artikler/2012/juli/328451

Publisert: 14.08.2012 KL. 03:00
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.