Overvekt, helse, diabetes, korrupsjon og svikt i eldreomsorg.

For noen få dager siden var det et innlegg på nyhetene om at gamle mennesker stues vekk. Litt senere så vi at Norge ikke var best i verden når det gjaldt korrupsjon. Som om ikke det var nok er det nå mer normalt å være overvektig enn normalvektig. Er dette det vi har blitt?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Snart jul og vår verden kretser rundt julegaver, pepperkaker og klementiner. Noen har tilogmed kommet dit at de har bestemt seg for at "2015, det er mitt år" og enten det handler om karriere, helse eller penger så har vi drømmer og håp for fremtiden. Uheldigvis er disse tingene ikke noe som alle har privilegiet å tenke på. Noen har helt andre utfordringer. Som en start på denne artikkelen kan vi se på en video som gir et innblikk i hvorfor det er viktig å starte tidlig med sunne vaner.

Helse- hva er egentlig det?

Nyhetene: en 88 årig mann og hans datter intervjues. Mannen kan ikke verken snakke eller forflytte seg, men befinner seg på et eldrehjem der han til tider befinner seg i sengen over lange perioder fordi det ikke finnes ressurser.

Vi har i alle år fått høre hvor heldige vi er, hvor ressurssterke vi er og hvilket fantastisk land vi bor i. Vi ble i år kåret til verdens beste land å bo i og det er ingen tvil: generelt er vi ekstremt heldige. Men, det gjelder ikke alle. I hvertfall ikke 88 åringen på nyhetene.

Helse er så mangt og vi i treningsbransjen ser på helse som lav fettprosent, god prestasjon, sixpack og sunn mat. Dessverre er ikke helse det samme for alle. Noen strever daglig med å kunne ha et minimum av livskvalitet og i sykehjem i det ganske land sitter de som engang bygde landet og stues bort. "Vi har ikke nok ressurser" er ofte svaret når man spør hvorfor.

Nå er det sikkert mange som lurer på hva i all verden  dette har med AFPT å gjøre. Hva har en utdannelsesinstans med eldreomsorg å gjøre? Siden vår målsetning er å gjøre Norge til verdens sunneste land så har det mye med dette å gjøre. Sunnhet i et land betyr at hvert enkelt individ tas hensyn til. Vi kan ikke velge ut hvilke som skal være med i statistikken, men må inkludere alle, De eldste, de aller minste, de yrkesaktive, de uføretrygdede, de slanke og de overvektige, de trenende og de som ikke liker å bli svett, de som spiser lav-karbo og de som spiser proteinpulver. Alle er en del av landet vi bor i og kollektivt har vi et ansvar for oss alle.

DALE

Dale (Disability Adjusted Life Expectancy) sier noe om hvor mange leveår vi lever i de ulike landene med god livskvalitet og uten hinder. Norge ligger på 15.plass med en gjennomsnittlig DALE på 71,7 år. Slått av 14 land? Ingen husker nummer to og nummer 15 er ihvertfall ikke noe å skryte av. Av 191 land lå vi i de øverste 10 % men siden noen bør ha de beste resultatene, hvorfor skulle ikke det være oss? Å leve et liv som ike bare er lengst mulig, men best mulig bør vel være et må som vi alle har.

Fattige barn og helse

Utrolig nok finnes det barn som aldri går i andres bursdag. Ikke fordi de ikke har lyst, men fordi foreldrene ikke har råd til gaver til bursdagsbarnet. Hvordan har det seg at noen har alle muligheter og noen ingen? Det er ikke alt som kan fikses selv. Barn av ressurssvake eller uheldige foreldre har ikke de samme forutsetningene som andre og sitter uforskyldt igjen på sidelinjen når velferds-Norge kjører på. Har dette noe med helse å gjøre? Sannsynligvis, siden vi ser sosio-økonomiske og etniske forskjeller også i ovevervektsproblematikken. Økonomi spiller en rolle og for å få kontroll på denne probematikken er økonomi og muligheter en ting vi bør ta tak i. Om ikke annet bør kunnskap være tilgjengelig også for de med få ressurser. Hvordan kan vi se til at kunnskap fordeles likt mellom økonomiske grupper? Se til at kunnskapen kommer inn der det ikke koster enkeltindividet noe ekstra. Barnehager og skoler er her det naturlige valget. Ytterst få barn i Norge går ikke gjenno disse to "portalene" og hvilke sted er bedre for å treffe flest mulig enn nettopp her.

Om man i tillegg gir kunskap til barnehagepersonale og skole slik at de kan formidle god og fornuftig informasjon så har vi gjort mye. Dessverre er kunnskapen hos barnehagepersonale kartlagt som dårlig men om kunnskapen gis hit kan vi di de bedre kunnskap som de igjen formidler videre til våre barn.

Korrupsjon? Finnes det her?

I tillegg til dette kommer statistikken som sier at Norge er på 5. plass når det gjelder korrupsjon. Hva? Er ikke vi det hellige bondelandet der vi bare er snille med hverandre? Er ikke vi med vår melk og korn, natur og fiskevann øverst på listen over de som IKKE har korrupsjon? Dessverre ikke det heller. Fortsatt verdens mest ressurssterke land og allikevel ikke best i klassen. Hva er det som ikke stemmer? Vanligvis forventer man at de med best talent og forutsetninger er best. Hvorfor gjelder ikke det på dette feltet også. Vi kan da ikke si at det er OK å ikke være best når vi har de beste forutsetningene? I idrett ville man sagt "han kaster bort talentet sitt". Hva er annerledes her? Et kjøpt og betalt Norge er ikke det vi burde være. Om man i tillegg ser på teoriene til Thomas Piketty i boken Kapitalen i det 21 århundre så snakker han om et land som kan bli så rikt at vi bare kan lene oss tilbake og gjøre ingenting. Med mer penger skal man vel ikke være så overrasket om det kommer mer korrupsjon.

Barnediabetes-der er vi "best"

En statistikk vi leder derimot er frekvensen av barnediabetes. Der er vi best. Tilogmed om vi var på 100.plass hadde det vært for dårlig. Igjen har vi de beste forutsetningene, men er verst i klassen.

Overvekt...

...det er vi "bra" på

Dagbladet presenterte for noen dager siden det at det nå er mer normalt å være overvektig enn normalvektig. De siste tallene fra WHO sier at 44% av ALLE i Norge er overvektige. Her ser det ut som om vi er flinke? Her er noen tall:

 • 70% av alle menn over 40 er overvektige
 • 20% av alle barn er overvektige
 • 44% av ALLE i Norge er overvektige (WHO)

I tillegg har vi ca 1000 treningssenter, mange tusen personlige trenere og når man taster inn "slanking" på Google får du opp:

Ikke akkurat mangel på kunnskap, men mangel på gjennomføringsevne....

Heller ikke om man ønsker å lete internasjonalt finnes det noe særlig brist på kunnskap.

Feit velger feit og får feite barn (forskning.no)

En av de beste tingene man kan gjøre er å skape en positiv forandring i miljøet du lever i. Vi vet at dersom du er overvektig og lever et liv som bygger opp under det påvirker du flere enn deg. Både din partner og dine barn har da en større risiko for å bli ovvervektige. På samme måte fungerer det motsatt-dersom du lever et sunt liv er det lettere for alle nær deg å følge.

Kan noe gjøres?

Hva kan man da gjøre i en situasjon der man faktisk kan stille seg spørsmålet"Hvor er vi på vei".

Her er noen tiltak:

 • Legg press på myndigheter for å få inn kosthold til foreldre og barn i barnehage og skole
 • Få ressurser til kokk og matlagingskunnskap i barnehage
 • Øk aktiviteten i skolen ved å øke antallet gymtimer. Dette betyr at vi sannsynligvis bør endre på timene som de er i dag da det er mange som faller utenfor. Kanskje dete r på tide med andre aktiviteter enn de vi har kjent fra før. Hva med dans, frisbee, håndball, kroppsvektstrening, styrketrening, turn, PT på skolen, uteutstyr, lekeparker og alt annet som gjør at flere kan lære seg å like aktivitet.
 • Få tilbake gratis skolefrukt
 • Skap et engasjement som gjør at man også får fokus på eldre. Gjør som i NetCom reklamen og ta de med på kino eller noe annet
 • Ta ansvar i eget hjem. Er du forelder, ha et sunt familieliv
 • Engasjer deg! Litt informasjon delt er bedre enn ingen
 • Få inn trening på grønn resept
 • Fokuser på ren, bra mat
 • Ta initiativ for å forbedre helse til det nærmiljøet du er i
 • Gjør noe for at vi virkelig skal bli sett på som verdens beste land, ikke for noen, for alle....

Hvem vet..skriv brev til Helseministeren du også om det er det som skal til.

La oss håpe at neste år på samme tid så er vi fortsatt verdens beste land å bo i, vi ligger på førsteplass over de minst korrupte landene i verden, færre barn og voksne er overvektige og eldre behandles med den respekten og verdigheten de fortjener. Da kan vi nyte jul, pepperkaker og klementiner med en god magefølelse og vite at vi har gjort verden bedre for flere enn oss selv.

Glem aldri at kunnskap er makt, men ikke før den benyttes. Å ha masse kunnskap uten å bruke den er som å blunke til en pen jente i mørket i baren: det er bare du som vet om det.

God førjulstid og jeg håper det neste året ikke bare blir ditt, men også andres beste.

"May the best of your past, be the worst of your future".

 

 

Publisert: 04.12.2014 KL. 08:37
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.