5 min

Norske forskere: vitamin K gir større muskler

Vitamin K er viktig for å bygge en sterk kropp.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

To ulike former av vitamin K

 

Vitamin K er et fettløselig vitamin som finnes i to former: vitamin K1, som også heter fyllokinon, og vitamin K2 som også heter menakinon. I dag finnes det ingen norske anbefalinger for tilskudd av vitamin K i kostholdsrådene, men de siste årene har flere studier vist at det kan være flere fordeler ved å øke inntaket av dette vitaminet. Vitamin K1 lages i planter og er viktig for blodets evne til å koagulere. Gode kilder til vitamin K1 er grønne bladgrønnsaker som brokkoli, salater og spinat. Vitamin K2 lages av bakterier i tarmen hos mennesker og dyr, men vi trenger også vitamin K2 fra kosten. Gode kilder til vitamin K2 er for eksempel yoghurt, eggeplomme, kyllinglever, storfekjøtt og oster som gammelost og Roquefort. Vitamin K2 dannes også ved gjæring av grønnsaker. Dette vitaminet har betdyning for sunn beinhelse og å bygge et sterkt skjelett. Nå mener forskere ved Nofima at vitamin K2 også er bra for å få større muskler.

Sterkere og større muskler
Tap av muskelmasse er en del av den naturlige aldringen hos oss mennesker. Redusert muskelmasse fører til nedsatt funksjonsevne og reduksjon i den fysiske formen hos mange eldre. Hvor stor muskelsvinn den enkelte opplever og hvor raskt det skjer avhenger av flere faktorer, men man ser at dette skjer fortere jo eldre man blir. Et godt kosthold kombinert med regelmessig trening kan bremse muskeltapet og reduksjon av styrke. Forskere ved Nofima påpeker at muskelsvinn henger sammen med lavere beintetthet og økt risiko for beinbrudd. De ønsket derfor å se nærmere på om vitamin K2 kunne ha en påvirkning for å få større muskler. Som en del av sitt forskningsprosjekt «SunnMat» så forskerne at dersom muskelceller fikk tilskudd av vitamin K2 produserte de mer energi og ble friskere, samt at de vokste bedre. I tillegg beveget disse cellene seg fortere enn muskelceller uten vitamin K2.

- Vi mener derfor at å inkludere produkter med vitamin K2, slik som kjøtt og animalske matprodukter, kan være gunstig i et balansert kosthold som stimulerer til større muskler, skriver forskerne på Nofima sine hjemmesider.

Også flere andre kliniske studier har tidligere vist at tilskudd av vitamin K2 kan ha en oppsiktsvekkene positiv effekt på osteoblaster som er viktig for å danne og vedlikeholde beinvev, samt at vitaminet styrker beinvevet ved betennelse.

Kilder:
https://nofima.no/mening/spis-kjott-som-inneholder-masse-vitamin-k2-og-du-blir-sterk/

https://nhi.no/kosthold/ernaring/kroppen-trenger-mer-vitamin-k2/

https://forskning.no/menneskekroppen-blod-forebyggende-helse/derfor-er-k-vitamin-sa-viktig/276706
 

 

Publisert: 03.01.2019 KL. 01:50
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Ernæring

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Et studie som involverte 8 overvektige kvinner viste at de som inntok mat tre timer før trening hadde en merkbart høyere...
Etter en tid med slanking vil kroppen skru opp sitt behov for kalorier, noe som gjerne etterfølges av en økning i kalori...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.