De fleste vet godt at det er sunt å spise frukt og grønt, men likevel har de fleste av oss noe å jobbe med når det gjelder 5-om-dagen-anbefalingen. Det å ha salatbar tilgjengelig på jobb kan hjelpe deg på veien. Forskning viser nemlig at de som spiser fra salatbaren får i seg et gjennomsnittlig dagsinntak med grønnsaker allerede til lunsj.
Positivt med salatbar
Forskere fra Nofima, Nibio og Plantchem har kartlagt nordmenns vaner i salatbarene ved 450 kantiner drevet av ISS Facility Services, som er en av Norges største kantineoperatører. De ønsket å få bedre kunnskap om nordmenns lunsjvaner og har blant annet sett på hvor mye, og hva, som velges fra salatbaren. Resultatene viser at en gjennomsnittlig kantinelunsj bidrar med 229 gram grønnsaker. Ifølge Helsedirektoratets tall for 2016 spiste en gjennomsnittlig nordmann totalt 216 gram grønnsaker per dag. Nofima-forsker Jorunn Sofie Hansen mener dette sier mye om viktigheten av tilgjengelighet for at folk skal spise grønnsaker.
Spis grønnsaker med ulike farger
Ifølge undersøkelsene er det bladsalat, tomat, agurk og paprika som er de mest populære ingrediensene fra salatbaren. Hvordan grønnsakene fremstilles i salatbaren er ifølge forskergruppen et viktig kriterium for hva man velger. Farger og estetikk har en avgjørende rolle for hva som havner i salatskåla. Fargerike salatbarer ser mer fristende ut, men i tillegg til at liker det man ser så vil det å spise fargerikt også bidra til at man spiser variert - ulike ingredienser bidrar til at man får i seg en rekke viktige vitaminer og mineraler. For å få en næringsrik og mettende salat bør du sørge for at salatmåltidet inneholder mer enn bare grønnsaker. Velg gode proteinkilder som kylling, tunfisk, egg, skinke, ost, skalldyr, cottage cheese, ost, fisk, og tilsett gjerne ingredienser som bidrar med sunne fettsyrer som nøtter, frø, avokado og litt olje.
Kilder: https://www.nibio.no/ansatte/michel-verheul
https://nofima.no/nyhet/2018/10/derfor-bor-du-spise-fra-salatbaren/