Kostrådene for befolkningen i Norge lanseres i disse dager. Det gjenstår en liten gjennomgang av rådene før de offenltiggjøres, men de fleste er allerede klare:
Spis 5 om dagen. Fem porsjoner med frukt og grønnsaker anbefales. Et glass juice godtas som maksimalt en porsjon. Rapporter offentliggjort tidliger i år viste at frukt og grønt ikke hadde de store helsebringende effektene man har trodd, men at det fortsatt selvsagt anses som sunt.
Øk inntaket av fisk. Inntak av fisk bør oppgå til 300 gram i uken eller totalt 2-3 fiskemiddager og gjerne da fet fisk for å tilfredsstille kravene til flerumettede fettsyrer.
Poteten fjernet! Poteten anses ikke lenger som en matvare som kan inkluderes i "5 om dagen". Poteter er fortsatt sunt men kvalifiserer ikke til å få være med i kategorienunder "5 om dagen".
Rødt kjøtt fortsatt "farlig". Det anbefales fortsatt å redusere mengden rødt kjøtt i kosten grunnet det mettede fettet. Litt uklarheter råder rundt mengder, men anbefalingene om begrensning består.
Usikkert om egg. Egg er omdebattert og ingen klarer retningslinjer er lansert. Det varierer hvordan kolesterolet påvirker individet og derfor er det vanskelig å gi en klar anbefaling.
Kilder:
Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer i Norge, Nasjonalt råd for ernæring, 9.5.2010. Last ned PDF
Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet. Helsedirektoratet 2005