Kortisol- vektreduksjonens verste fiende?
2 min

Kortisol- vektreduksjonens verste fiende?

Tittelen på artikkelen kan sikkert virke litt provoserende på noen, men faktum er at det finnes mange fakta bak en slik påstand. Det er faktisk slik at du har en kraftig alliert i kampen mot kroppsfett. Det gjelder bare å benytte seg av den på best mulig måte. Den allierte er SØVN.
Publisert: 21.01.2012

Gå ned i vekt mens du sover
Av Jonny Bowden, M.A., C.N.

Tittelen på artikkelen kan sikkert virke litt provoserende på noen, men faktum er at det finnes mange fakta bak en slik påstand.
Det er faktisk slik at du har en kraftig alliert i kampen mot kroppsfett. Det gjelder bare å benytte seg av den på best mulig måte.
Den allierte er SØVN.

La oss ta en tur inn i kroppen.
Kortisol er e t hormon som brukes av hver celle i kroppen. Kortisol produseres i binyrene, to nøtteformede små karer som sitter på toppen av nyrene. Kortisol er blant annet anti-inflammatorisk (kortison er et derivat av kortisol), men dets mest kjente rolle er som stresshormon.

Når vi som steinaldermennesker ble utsatt for fare sprutet binyrene kortisol ut i systemet for å på en enkel måte fortelle oss om at tiden var kommet for å ta til våpen eller stikke av.
Kortisol skal blant annet frisette sukker til blodet for å normalisere eller til og med øke blodsukkeret for å goi en umiddelbar kilde til energi.
Fakta er, i alle stressede situasjoner frisettes kortisol. Herav navnet stresshormon.
Kortisol er ikke noe dårlig hormon. Problemene oppstår når det er for mye av det.
Siden kortisol har som funksjon å ?fylle på? lagrene av umiddelbar er resultatet ofte overspising. I henhold til Dr Pamela Peeke, en ledende ekspert på området, kan kronisk langvarig stress ha en farlig effekt på kroppen. Det fører til nedsatt immunforsvar, trøtthet og mye annet.

Økede nivåer med stresshormon har også vært koblet til spesifikk magefedme, i tillegg til generell overvekt.
Alle vet at fedme rundt magen, såkalt android fettfordeling, er farligere enn en gynoid fettfordeling der fettet samles rundt hofter og lår.

Det viktigste våpenet i kampen mot kortisol er enkelt: stress ned.
Siden søvn er en av de absolutt beste måtene å redusere stress og dermed også kortisolutskillelsen på bør det første steget være å se til at man får tilstrekkelig med søvn.
Eksperter anslår at halvparten av alle mennesker sover for lite, noe som kan være en bidragende årsak til for mye kortisol og dermed økende vekt eller mangel på resultater ved vektreduksjon.
Før du begynner å bekymre deg over mangel på resultater, se til at du sover regelmessig og mye nok.


 


 

Publisert: 21.01.2012 KL. 03:44
Kategori: Helse
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan påvirker inntaket av NSAID preparater helsen?
Muskel og skjelettlidelser er en av de største årsakene til uføretrygd.
Holder du deg i fysisk aktiv og i noenlunde fysisk form, er sjansen bedre for at du også holder deg mentalt frisk og unn...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.