5 min

Hvis ikke du, hvem da? Hvis ikke nå, når da?

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Dyreparken i Kristiansand. Barnas verden. Ferietid.
Et besøk i Dyreparken i Kristiansand eller andre ”barne-steder” får en i blant til å tenke. Hvor i all verden er vi på vei? Før vi skriver videre må det påpekes at dette ikke er verken kritikk av noen enkeltmennesker, men bare en observasjon. Det finnes ingen mulighet til å vite status til det enkelte individet man støter på eller hvor han eller hun kommer fra så før noen anser dette som kritikk vil jeg bare starte med dette. Allikevel, her er status sett med mine øyne.

Andelen barn med overvekt og fedme er større enn jeg trodde. Selvsagt er ikke dette barnas skyld da mange av de som ble observert neppe går i butikken selv, og få av de hadde sannsynligvis handlet i kiosken med egne penger. Maten som ble spist var i all hovedsak, pommes frites, potetgull. Sukkerspinn og smågodt sammen med en bolle eller lignende.  Igjen må man påpeke at dette verken er barnas eller foreldrenes skyld ene og alene. Det er tross alt en industri som velger å servere den maten og ja, det er ferie, men det var en gang der lørdagsgodt forekom på lørdager selv om det var ferie. I tillegg tyder mye på at problemet strekker seg langt utenfor ferietiden da det er ytterst få som klarer å bli overvektige i løpet av noen dager med ferie. Påstanden er derfor at dette er noe som er temmelig vanlig og ikke spesielt for ferier og da faller ferieargumentet helt.

Skylden ligger selvsagt hos flere. På ene siden er det serveringsstedene som velger å servere denne typen mat. Ikke på noen måte mener jeg at vi skal fjerne den maten, men kanskje et større utvalg av sunnere mat kunne vært på sin plass i tillegg. Da kunne man ihvertfall valgt det alternativet man ønsket og ikke måttet gå på leting etter mat som er ment å gi barn energi og næring.
På andre siden ligger skylden hos oss som foreldre. Det er ingen tvil om at det i blant er den enkleste løsningen å gi etter for ønsket om is, brus og godteri og alle med barn gjør det i blant. Samtidig så er det vår jobb å sikre helsen og fremtiden til våre egne barn og i blant er noen av de valgene, om enn ikke populære, nødvendige. Som foreldre kan det derfor være smart å lage noen enkle regler som man kan holde. Eksempelvis er ”lørdagsgodt” og ”lov i ferier” relativt enkle, men det bør lages noen regler i hverdagen også. Et godt eksempel vi ble gjort oppmerksom på er at noen velger å gi barna godteriet sitt på dagen på lørdager i stedet for kvelden. Det å legge barn på oppadstigende sukkerrus hadde de registrert var uheldig for både søvn og humør, i tillegg har de tid til å ”leke av seg” kaloriene i løpet av dagen. Det er det jeg personlig kaller gjennomtenkte foreldre.

En av de største utfordringene er å få mennesker til å endre en eventuell adferd. For at man skal kunne gjøre noe bedre må man være interessert i det og være villig til å gjøre endringer. For det trenger man argumenter. For noen virker det ikke som om det er sterke nok argumenter, selv om argumentet er tydelig: ”det du gjør gjør barna dine og deg overvektige, øker risikoen for sykdom og plager og tidlig død”. Om det argumentet ikke er sterkt nok kommer jeg til kort.

Dessverre har jeg en spådom som jeg tror mer og mer på for hver dag som går. Jeg spår at skillet mellom sunne og usunne, mellom overvektige og normalvektige kommer til å bli større og større. Årsaken er at samfunnet vi lever i gjør det letter og lettere og ta de enkle valgene og desto vanskeligere å ta de valgene som kanskje er sunnere, men samtidig krever mer av individet.

Når alt dette er sagt synes jeg det er fryktelig synd å observere det jeg har beskrevet. Vi lever i en av verdens mest ressurssterke land og vi  klarer fortsatt ikke å snu denne trenden. AFPT som instans har som målsetning å gjøre Norge til verdens sunneste land målt i andelen overvekt og fedme blant befolkningen og jobber kontinuerlig for å prøve å gjøre en forskjell. Av den anledning har vi ved flere tilfeller arrangert samlinger og temadager om overvekt, startet Stiftelsen Sunne Barn, sponser og bygger aktivitetsparker utendørs og jobber med store aktører for å forbedre folkehelsen.

Jeg håper derfor at du som leser dette er like frustrert som jeg er  og ønsker å gjøre en forskjell. La oss ikke se på hvem som har feilen, men at hele samfunnet i dag bommer. Barn skal ikke være overvektige og syke, de skal ikke behøve å lete etter mat som gir de de beste fremtidsutsiktene og foreldre skal ikke behøves å bli sett på som ”særinger” fordi de velger de sunneste valgene for barna sine.
La oss gjøre en jobb sammen og endre den verden vi lever i.

Hvis ikke du, hvem da? Hvis ikke nå, når da?
Jeg håper at du tar deg tid til å spre denne korte artikkelen og fra og med nå bestemmer deg selv for å gjøre det beste du kan.
 

Publisert: 29.06.2014 KL. 02:02
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.