Hva er 3 om dagen og 5 om dagen?
3 min

Hva er 3 om dagen og 5 om dagen?

«3 om dagen» og «5 om dagen» er kanskje kjente begrep for mange, men likevel viser undersøkelser at mange ikke vet hva dette dreier seg om. Både «3 om dagen» og «5 om dagen» er kostråd som Helsemyndighetene anbefaler at friske mennesker følger i et sunt og variert kosthold.
Publisert: 02.08.2016
Av:
Silje Bjørnstad

«3 om dagen»
Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, men dette kostrådet sier ingenting om passende daglig inntak. «3 om dagen» er en konkretisering av dette kostrådet lansert av Opplysningskontoret for meieriprodukter. Tanken bak «3 om dagen» er at det skal være enklere for forbruker å ha en oppfatning om hvor mye melk og meieriprodukter man bør få i seg daglig i et sunt og variert kosthold. Melk og meieriprodukter er den største kilden til både kalsium og jod i det norske kostholdet, og bidrar til 67 prosent av kalsiuminntaket og 55 prosent av jodinntaket vårt. I tillegg bidrar disse produktene med blant annet fullverdig protein, B-vitaminer og fosfor. Når det er snakk om «3 om dagen» betyr dette at det anbefales at man spiser 3 porsjoner med meieriprodukter hver dag da dette bidrar til å dekke det anbefalte inntaket av kalsium og andre viktige næringsstoffer.

Så mye er én porsjon
Én porsjon kan for eksempel være ett glass melk på 1,5 dl, to skiver gulost (20 gram), et lite beger yoghurt, 150 gram kesam eller 250-300 gram cottage cheese. «3 om dagen» kan for eksempel bestå av følgende måltider: frokostblanding servert med yoghurt/kesam, brødskive med to skiver ost og ett glass melk.

«5 om dagen»
Helsemyndigheter i flere land har en minimumsanbefaling når det gjelder inntak av frukt og grønt. I Norge anbefaler Helsedirektoret at friske nordmenn spiser minst «5 om dagen». Dette betyr fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag, fordelt på halvparten frukt og bær, og halvparten grønnsaker. Det betyr ikke at du ikke kan spise mer! Dette er nemlig bare en minimumsanbefaling. Kostholdsundersøkelser viser at inntaket av frukt og grønt har økt de siste årene, men likevel er de fleste av oss fortsatt under det anbefalte «5 om dagen»-inntaket. Kostrådet er basert på systematiske kunnskapsoppsummeringer og forskning på feltet da studier viser at frukt og grønt er bra for helsa vår. Dette er matvarer som blant annet er med på å styrke immunforsvaret, redusere risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom og redusere faren for å uvikle kreft.

Hvor mye er én porsjon?
Én porsjon tilsvarer omkring 100 gram og ofte så sier man at dette er en håndfull. Eksempler på én porsjon kan være en middels stor frukt (eple, pære, appelsin), en liten bolle med bær eller 1-2 gulrøtter (avhengig av størrelsen) til middag. Både friske, hermetiske, frosne, rå og varmebehandlede varianter av de fargerike vitaminbombene teller med i «5 om dagen». 

 

Publisert: 02.08.2016 KL. 05:58
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Siste Artikkel
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.
Hvilken funksjon har glutamin på helsen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.