4 min

Her finner du opplysningskontorene på nett

Disse nettsidene bør du vite om. Her finner du god informasjon og smarte tips om kosthold og ulike matprodukter.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Det finnes mange ulike nettsteder og bloggsider med hensikt om å gi ernæringsråd, «sunne oppskrifter» og kostholdsplaner. Likevel er det ikke alle sidene på internett som inneholder riktig informasjon som bidrar til god helse. Både som personlig trener og kostholdsveileder er det viktig å vite hvor man kan finne gode oppskrifter og inspirasjon samt verktøy og faktainformasjon fra fagpersoner og tekst basert på vitenskapelig dokumentasjon. Like viktig er det at det som presenteres på slike opplysningssider er lettforståelig og at informasjon er enkel å bruke, både i praksis og teori. Flere av nettsidene som nevnes nedenfor tilbyr bildebanker, gratis utsending av brosjyrer, oppskriftshefter og lignende til for eksempel bruk i undervisning, til privatpersoner og til barnehager. I tillegg er dette merkenøytrale aktører og de ansatte svarer gjerne på spørsmål om ulike produkter og lignende.

Brodogkorn.no
Dette er nettsiden til Opplysningskontoret for brød og korn. Her finner du fakta om ulike kornsorter, informasjon om gluten og forskjellige melsorter, og selvfølgelig oppskrifter relatert til brød- og kornvarer. På nettsidene finnes også en egen brødskala-kalkulator. Her legger du inn hvor mye du bruker i brødoppskriften av siktet mel, sammalt mel og helkorn. Brødskalaen regner ut hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet, og dermed får du svar på hvor grovt brødet ditt er.

Frukt.no
Opplysningskontoret for frukt og grønt har et stort online-leksikon om ulike frukter, bær og grønnsaker. Her finner du også egne sider for anbefalingen «5 om dagen», artikler om hvordan man kan få barn og unge til å øke frukt- og grøntinntaket, og selvfølgelig mange fristende oppskrifter, for å nevne noe.

Godfisk.no
Norges sjømatråd står bak godfisk.no og blir gjerne omtalt som «Opplysningskontoret for fisk og sjømat». Her er det sjømat-informasjon og oppskriftstips basert på råvarer fra havet. Med «Sjømatskolen» som du finner på nettstedet får du tips og råd om blant annet bearbeiding og lagring av fisk og sjømat, informasjon om sjømat og helse, og fakta om ulike typer fisk og skalldyr.

Matprat.no
MatPrat er kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt (både rødt kjøtt og hvitt kjøtt). På MatPrat.no finner du inspirasjon, informasjon og kunnskap om kjøtt og egg, men også om mange andre matprodukter! I tillegg får du råd om tilberedning av ulik type mat og råvarer, tips til god kjøkkenhygiene, og faktainformasjon om kosthold og helse. Nettstedet har også et stort råvareleksikon som inkluderer alle typer råvarer fra A til Å. Her finner du informasjon om alt fra grytekjøtt, portobellosopp, chorizopølse, kastanjenøtter og sharonfrukt! MatPrat.no har tusenvis av ulike oppskrifter på sine nettsider – både med og uten kjøtt, og med og uten egg.

Melk.no
Opplysningskontoret for meieriprodukter står bak nettsiden melk.no. Her publiseres blant annet artikler om relevant og oppdatert forskning, forbruksmønstre og statistikk knyttet til meieriprodukter, informasjon om anbefalingen «3 om dagen» og oppskrifter. I tillegg finnes det et meierileksikon med informasjon og svar på spørsmål om ulike melk- og meieriprodukter. På nettsiden er det også en egen frokostkalkulator som gir deg en tilbakemelding på sammensetningen av frokosten din basert på de norske anbefalingene. I tillegg kan man sjekke sitt eget kalsiuminntak med en kalsiumkalkulator og dermed se om du får i deg nok kalsium sammenlignet med de norske anbefalingene.

Publisert: 15.11.2016 KL. 03:21
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.