5 min

Hellstrøm rydder opp

Det er umulig å ikke få med seg debatten som herjer rundt Hellstrøm sin fiskegrateng. Gjør han rett eller feil?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Definisjonen av kokk er som følger:

"substantiv maskulin
person som lager mat: jobbe som kokk på restaurant, være familiens kokk"

I ordets rette forstand er jo Hellstrøm virkelig en kokk. Ikke bare lager han mat, men han kan lage mat, god mat. Og, det er vel nettopp her noe av sakens kjerne ligger. Hellstrøm lager mat som er ment å smake godt. Den skal friste til å spises og skape matglede og nytelse, som mat skal. Den store utfordringen er at han møter seg selv i døren når han har vært temmelig uttalende rundt produsenters dårlige fokus på sunn mat og i dette tilfellet ender opp med en fiskegrateng som inneholder minst fisk av alle som bir testet.

Han har derfor møtt seg selv litt i døren. I hans yrke er smak en selvfølgelighet og hans argument rundt å skape den optimale smaken holder selvsagt mål. Problemet blir bare når han "med den andre hatten på hodet" (rådgiver rundt sunn mat) kritiserer andre produsenter rundt deres bruk av råvarer og innhold og nå skal argumentere både med og mot seg selv.

Selvfølgelig vil det være slik at man skal balansere sine interesser til det beste, men som alle andre i verden har vi i blant mål som trekker i hver sin retning. Om du på ene siden ønsker å bli en rik mann og på den andre siden ikke ønsker å jobbe har du motstridende mål og da blir de begge vanskelig å oppnå. Den samme situasjonen befinner Hellstrøm seg i når han skal sjonglere ikke to, men tre mål: smak, sunnhet og innhold og pris.

Alle som følger med vet at jo mer du har av rene råvarer jo dyrere blir sannsynligvis produktet og som alle de som virkelig kan lage mat kan attestere så er det ofte en del ingredienser som må inn i maten for å få den virkelig gode smaken. Nå møter disse tre hverandre i Matkontrollen og dessverre kommer ikke Hellstrøm så heldig ut. Nervøs og stotrende virker han virkelig som han har blitt stilt til veggs, noe debatten i ettertid også viser.

Om man nå ser på fakta og stiller noen spørsmål.

- Har Hellstrøm satt fokus på matglede og god mat og fått litt mer fokus på sunnhet? Svaret er absolutt ja, som mange som har fulgt programmene hans kan bekrefte.

- Er Hellstrøm en kokk som setter fokus på god smak? Selvfølgelig, det er jobben hans.

- Er Hellstrøm som oss andre menneskelig og har egne interesser (les: økonomi) også som et viktig fokus. Sannsynligvis ja.

Vi som mennesker har en lei tendens til å i mange tilfeller søke etter inkongruens (ord og handling stemmer ikke overens) hos mennesker og lete etter ting å arrestere andre på. Om man virkelig var opptatt av sunn mat over alt annet så hadde man vel:

a) laget fiskegratengen fra bunn med rene og den mengden råvarer man selv ønsker eller

b) spist ren fisk og ikke fiskegrateng

Nå prøver vi å få alt i en pakke. Ikke bare skal det være Hellstrøm-godt, det skal være sunt og billig også. Egentlig synes jeg vi bør velge. Mat som produseres MÅ ikke spises. Man kan velge selv hva man spiser. For meg og min familie er dette et ikke-eksisterende problem, vi spiser ikke fiskegrateng. Årsaken er veldig enkel, vi prøver å spise minst mulig halv-fabrikat. Det betyr ikke at man er helt asketiske men vi velger. Det samme kan du.

Hellstrøm har dessverre malt seg litt inn i et hjørne ved å ta så tydelig til orde mot andre produsenter, men om han ikke hadde gjort det, hadde vi lyttet på han da? Er ikke noe av årsaken til at vi ser og hører om han at han er litt tøff i uttalelsene? Nå møter han seg selv i døra...

Jeg har lyst å påpeke at denne artikkelen er mitt personlige syn på saken og ikke nødvendigvis reflekterer det alle andre i verken AFPT eller på utsiden mener, men det er en viktig debatt å ta i disse dager. I mine øyne har Hellstrøm gjort et godt stykke arbeid for å få bedre mat å agendaen men han bommet litt her. På samme måte som Fedon Lindberg gjorde med sin Fedon-Burger.

Om man aldri skal få kjeft eller bli kritisert skal man være ytterst forsiktig med hva man sier og gjør og se til at alle ting man gjør stemmer overens. Dessverre er vi bare mennesker og vi gjør våre feil på veien. I Hellstrøm sitt tilfelle tror jeg han tenker seg om både en og to ganger når det gjelder ulike produkter han kommer med, eller i det minste forbereder argumentene sine bedre.

Jeg kommer til å følge Hellstrøm og kan tenke meg å ta med meg det gode han kommer med og så leser jeg innholdsdeklarasjonen på både hans og andres produkter og gjør de valgene jeg selv synes er riktige. Jeg kan jo tenke og lese selv...

 

Publisert: 23.01.2015 KL. 09:18
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.