Forbrenningtest Stakemaskin
9 min

Forbrenningtest Stakemaskin

I denne artikkelserien «forbrenningstester kondisjonsapparater» ser vi på ulike typer kondisjonsapparater og i hvilken grad de gir mulighet for høy forbrenning.
Publisert: 28.12.2021

En persons evne til å forbrenne mye i trening, avhenger av personens form eller fysiske kapasitet, hvilken treningsaktivitet vedkommende gjør og hvor godt personen behersker treningsaktiviteten teknisk. Altså: Du vil kunne forbrenne mye hvis du er i god form og velger et kondisjonsapparat som du behersker godt teknisk og som gir mulighet for høy forbrenning. I denne artikkelen gjennomgår vi stakemaskin   

Vil du lære mer om kondisjon og utholdenhet? Ta en titt på Fysisk trener i utholdenhet.

 

Stakemaskin

Stakemaskinen er et kondisjonsapparat som kan brukes både av de som ønsker å trene generell kondisjonstrening og de som vil trene spesifikt mot langrenn. Dette er et av få apparater som kan brukes av bevegelseshemmede siden man kan sitte og bruke apparatet, for eksempel dersom man er rullestolbruker. Stakemaskinen involverer store deler av overkroppen, men konstante opp og ned bevegelser gjør at også beina involveres mye i denne bevegelsen.

 

Teknikktips og praktisk bruk

Begynn med hender og føtter med skulderbreddes avstand og hendene rett over hodehøyde. Armene skal være lett bøyd. Dra håndtakene nedover ved å ta i med magen (mobiliser «kjernen») og ved å bøye knærne. Hold armene bøyd for å holde håndtakene i nærheten av ansiktet. Avslutt taket med knærne lett bøyd og armene utstrakt ned langs lårene.

Strekk ut armene oppover og rett ut kroppen for å returnere til utgangsposisjonen.

Jo høyere du strekker kroppen og retter ut i hoftene, jo lenger blir hvert tak og muligheten til kraftutvikling.

 

På stakemaskinen kan du normalt stille inn ønsket motstand på samme måte som med en romaskin. Det er lurt å velge en motstand som gir kunden mulighet til å holde en rytme og kraft/fart som kunde klarer å opprettholde i den tiden man staker; enten det er intervaller eller lengre vedvarende arbeidsperioder. Om motstanden er for stor, blir man ofte stiv og må redusere både frekvens og dermed fart veldig fort, så la kunde prøve ut både ulike frekvenser (hvor mange stavtak man tar pr minutt) og ulike motstandsnivåer for å finne riktig nivå. Etter hvert som teknikken utvikles, vil de fleste enten øke motstand og/ eller øke frekvensen for å skape mer fart

 

Intensitet og belastning

De fleste stakemaskiner opererer med de samme angivelse av ytelse som en romaskin; tid pr 500m, wattproduksjon eller kcal forbruk pr minutt. Som regel kan man selv velge hva som skal vises i displayet. For å styre kundens intensitet i roingen, kan du følge med på farten, wattproduksjonen eller kcal forbruk pr minutt og dermed styre i tillegg til puls og kundens subjektive intensitetsopplevelse. Jo bedre du kjenner kunden og kundens normale prestasjonsevne på apparatet, jo bedre vil du ha kontroll på hvor hardt kunden jobber utfra sine forutsetninger. På mange romaskiner, er det preprogrammerte intervallvarianter der arbeidsperiode og pauselengde er forhåndsdefinert så da kan du bare sette i gang og følge økta via skjermen.

 

Innstilling av motstand/gir.

De fleste stakemaskiner har mulighet til å justere motstanden i hvert stavtak, omtrent som man kan gire på en sykkel. Dersom kunde er veldig sterk og/ eller tung, kan det være fornuftig å stille inn tung motstand, men for de aller fleste er det smart å veldig relativt lett motstand slik at man klarer å ro med passe frekvens uten å måtte trøkke til alt man kan for å skape bevegelse. Concept II er den mest solgte stakemaskinen i verden og der vil en innstilling på 4 – 7 på «vifta» nede til høyre som oftest fungere bra.  

 

Stakemaskin evaluering

Bruker store muskelgrupper

Ja

Kroppsbærende aktivitet

Nei

Støtbelastning

Nei

Teknisk/ motorisk vanskelighetsgrad

Middels

Kontroll av intensitet og belastning

Stor

Egnet til å skape høy forbrenning

Middels

Samlet vurdering

God

 

Vil du lære mer om helse, trening eller kosthold? Ta en titt på alle våre kurs og utdannelser her.

Publisert: 28.12.2021 KL. 10:36
Kategori: Trening
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.
Diskusjoner foregår rundt temaet endring av fibertypen. Hva sier forskningen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.