8 min

Forbrenningstest - Tredemølle

I denne artikkelserien ser vi på ulike typer kondisjonsapparater og i hvilken grad de gir mulighet for høy forbrenning.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

En persons evne til å forbrenne mye i trening, avhenger av personens form eller fysiske kapasitet, hvilken treningsaktivitet vedkommende gjør og hvor godt personen behersker treningsaktiviteten teknisk. Med andre ord: Du vil kunne forbrenne mye hvis du er i god form og velger et kondisjonsapparat som du behersker godt teknisk og som gir mulighet for høy forbrenning. Først ut er en vurdering av tredemølla!

 

Tredemølle

Tredemølle er det vanligste kondisjonsapparatet på treningssentre og ofte det apparatet som brukes mest i tid på et treningssenter. Siden både hastighet og vinkel kan tilpasses ethvert formnivå, er tredemølla for mange det enkleste og mest effektive alternativet for alle som ønsker å trene kondisjon. Dersom kunder har skader eller plager i ankel, kne- eller hofteledd, kan man ofte tilpasse bruken av tredemølla ved å redusere hastigheten og heller øke graden av motbakkevinkel på mølla for å kunne bevege seg mer skånsomt for leddene.

 

Teknikktips og praktisk bruk

De aller fleste mennesker kan bruke beina til å gå, jogge og løpe (avhengig av form), så rent bevegelsesteknisk er mølle enkelt. For noen kan det være litt skummelt å gå på mølla for første gang siden man blir dratt bakover dersom beina ikke beveger seg, så start i veldig rolig fart dersom kunden din er helt ny på tredemølla. For personer som er høyt nivå, kan en løpeteknisk analyse være relevant, men det berøres ikke videre her. Lær kunden at man når som helst kan «hoppe av» mølla ved å ta beina på siden av det bevegelige båndet og holde seg fast til sidestøttene på tredemølla. Øv gjerne på dette under kontrollerte former slik at kunde er komfortabel med denne måten å hoppe av på, for eksempel hvis kunde blir veldig sliten, snubler eller av andre årsaker må bråstoppe midt i økten.

 

Intensitet og belastning

På tredemølla kan du både styre fart og vinkel (motbakke). Det gir deg glimrende muligheter til å kontrollere kundens belastning slik at kunden jobber så hardt som du ønsker. Dersom kunde ikke kan/vil jogge eller løpe, kan man likevel øke intensiteten ved å øke hellingen på tredemølles. Jo brattere man går, jo tyngre blir det å bevege seg. En grov tommelfingerregel sier at for hver andre prosent stigning tilsvarer en fartsøkning på 1 km/t. Det betyr at dersom du går på mølla med en fart på 6 km/t og øker stigningen fra 0 til 2%, vil det kreve omtrent like mye energi (forbrenning) som å jogge i 7 km/t. Dette viser at du kan få nesten hvem som helst til å jobbe hardt selv om man «bare går» så lenge det er bratt nok stigning.

 

Vil du lære mer om kondisjon og utholdenhet? Ta en titt på Fysisk trener i utholdenhet.

 

«Mellomfart gå og jogg»

NB! For de fleste personer vil en fart på ca 7 km/t oppleves som ubehagelig fordi det er for fort til å være rask gange og for sakte til å være jogging. Dette varierer fra person til person og er avhengig av høyde og benlengde. Prøv derfor å unngå dette da det ofte blir stressende; senk farten litt hvis du vil at kunden skal gå og øk farten litt hvis du vil at kunde skal jogge.

 

 

 

Tredemølle terningkast

Bruker store muskelgrupper

Ja

Kroppsbærende aktivitet

Ja

Støtbelastning

Ja

Teknisk/ motorisk vanskelighetsgrad

Lett

Kontroll av intensitet og belastning

Stor

Egnet til å skape høy forbrenning

Stor

Samlet vurdering

Svært god

 

  Vil du lære mer om helse, trening eller kosthold? Her finner du en oversikt over alle våre kurs og utdanninger.

Publisert: 20.12.2021 KL. 09:40
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.