Du bør bygge mer muskler!
6 min

Du bør bygge mer muskler!

For mange er det å få større muskler et mindre viktig mål når de starter å trene. Hvorfor bør man bygge mer muskelmasse?
Publisert: 08.10.2023

Ulike målsetninger

Mange har målsetninger som å bli sterkere, smidigere, raskere, kunne løpe bedre eller gå mer i fjell og natur uten å få vondt, få mer energi i hverdagen, eller rett og slett føle seg bedre. Felles for mange med disse målene, er at større muskler ikke er ønskelig, fordi man ikke har lyst til å bli «stor», og mange har også tanken om at større muskler er hovedsakelig noe som påvirker utseendet.

Likevel, etter mange års erfaring med å hjelpe mennesker mot disse målsetningene, er det tydelig at det å øke muskelmassen ville vært nyttig, og for mange ville det kanskje vært den beste og raskeste måten å komme nærmere målsetningene på.

I denne artikkelen vil vi sette lys på hvorfor det å øke muskelmassen bør være en målsetning, også for deg som ikke har et mål om større muskler.

 

Vil du lære mer om dette, og andre helserelaterte temaer? Bli personlig trener, og få muligheten til å hjelpe andre. Les mer her!

 

Sterkere, uten å få store muskler?

En påstand jeg har hørt flere ganger, er at store muskler er «ubrukelige pyntegjenstander».
Det er vanlig å høre fra personer som ønsker å starte opp med trening at de ønsker å «bli sterkere, uten å få store muskler».

Selv om det å være sterk i forhold til egen kroppsvekt, og at man kan øke styrken uten å nødvendigvis legge på seg mye muskulatur, er det greit å ha i bakhodet at en større muskel med all sannsynlighet er en sterkere muskel.

 

Styrke avhenger av flere faktorer

Styrken vår avhenger av flere faktorer, men størrelsen på muskelfibrene, og dermed også musklene, er en av de viktigste faktorene for hvor sterke vi er.

Om du hadde stilt opp en person med store muskler og en person med små muskler ved siden av hverandre, og lagd et veddemål om hvem som var den sterkeste personen av de to, ville nok de aller fleste satt ukepengene sine på den med størst muskler.

For å skape kraft, er vi avhengige av at muskelfibre, og dermed muskler, trekker seg sammen. Jo større muskelfibre, jo kraftigere sammentrekning kan vi få, og jo mer kraft kan vi utvikle. Styrke er også avhengig av andre faktorer, som hvor godt nervesystemet vårt snakker med muskulaturen. Likevel er det slik at for mange av oss, er det muskelmassen som er den mest begrensende faktoren for hvor sterke vi er.

 

Styrke er en spesifikk egenskap

Nå det kommer til styrke, er det en spesifikk egenskap.

Om du trener knebøy uten å øke muskelmassen i beina, vil du først og fremst bli sterkere i øvelsen knebøy fordi du trener egenskapen knebøy, men det vil ikke nødvendigvis ha en stor overføringsverdi til andre øvelser eller aktiviteter. Du vil ikke bli spesielt sterkere til å gå i fjellet, fordi det er en annen egenskap enn knebøy.

Om du øker muskelmassen i beina, gjennom f.eks knebøy, vil du derimot få en potensiell styrkeøkning i alt beina dine er med på. Så dersom du har som målsetning å bli sterkere i beina for å gå lettere i trapper, for å gå fjellturer med tung belastning, eller for å føle deg sterkere i noe beina er med på, vil det være veldig nyttig å øke muskelmassen i beina.

Om du tenker inn i treningsverdenen, kan større muskler i beina bidra til at du øker styrken din i alle øvelser beina er med på, og det kan legge et godt grunnlag for å øke den spesifikke styrken i en spesifikk øvelse enda mer.

Dersom du ikke har trent styrke regelmessig og effektivt over lengre tid tidligere, vil det å øke muskelmassen være en veldig effektiv måte å øke generell styrke på.

Andre målsetninger som bedre balanse og kroppslig kontroll, er også noe som i stor grad blir påvirket av muskelmassen. Lav muskelmasse kan føre til stor reduksjon i slike egenskaper. Her vil igjen det å jobbe for å ha en god muskelmasse i bunn, være en viktig faktor for god funksjon i dagliglivet.

 

Vil du lære mer om trening, helse eller kosthold? Ta en titt på alle våre kurs og utdannelser.

 

Store muskler = stive muskler?

Det er en utbredt oppfatning at mennesker som har store muskler, er stive.

Store, tunge, klumpete og stive bodybuildere, som så vidt klarer å knyte skoene, eller strekke armene over hodet for å feire tilbud på proteinpulver, er noe de fleste kan se for seg.

Men dette stemmer dårlig med virkeligheten. Bevegelighet er en kompleks egenskap, med mange misoppfatninger. Noe av det viktigste for å opprettholde god bevegelighet, er at man jevnlig bruker ledd og muskler gjennom store bevegelighetsutslag. Du bevarer de bevegelsene du gjennomfører regelmessig!

En viktig faktor for å øke musklers størrelse, er å trene en muskel gjennom en stor utstrekning og deretter sammentrekning.

Det vil si at man ved god trening for å øke muskler, kan oppnå god bevegelighet.

Man trenger ikke ha som målsetning å bygge store muskler for musklenes skyld.

Å øke muskelmassen vil for veldig mange være en effektiv måte å oppnå treningsrelaterte mål, og en bedre hverdag.

 

 

Publisert: 08.10.2023 KL. 11:15
Kategori: Trening
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.
Diskusjoner foregår rundt temaet endring av fibertypen. Hva sier forskningen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.