Dette vitaminet gjør at du lever lenger, blir sterkere, forebygger sykdommer og har bedre humør!
7 min

Dette vitaminet gjør at du lever lenger, blir sterkere, forebygger sykdommer og har bedre humør!

Vet du hvilket?
Publisert: 11.03.2012

Vi skandinaver er mennesker med spesielle geografiske forhold: lange vintre, korte og ofte ikke så solrike somre. Vi har frisk luft, sannsynligvis mer ren mat enn mange av de ekstremt industrialiserte landene og har gratis helsetjenester. Likevel er vi en av de ledende landene på fedme, hjertesykdommer og benskjørhet. Faktisk har Norge en verdensrekord i en av de – benskjørhet. Hva i alle dager er galt?

Betydningen av D-vitamin begynner å bli større og større og stadig ny forskning dukker opp på emnet. Det er et av de virkelig interessante ernæringstemaene det er verdt å følge med på. En stor del studier på nettopp D-vitamin utføres og forskning tyder på at det er D-vitamin vi bør være opptatt av nå. Spesielt nå som vi nærmer oss vinter og solen er tilstede merkbart mindre enn bare for noen uker siden. Hvis du ønsker å lever lenger, være sterkere, sunnere og la kroppen fungere så bra som mulig er sannsynligvis et riktig nivå av dette vitaminet en stor del av svaret.

Viktigheten av nok D-vitamin
D-vitamin er faktisk et steroid som ligner på kortisol, testosteron og andre steroider. Du trenger likevel ikke være redd for å vokne opp dagen etter med fysikken til en kroppsbygger. D-vitamin er ikke anabolt(oppbyggende på samme måte). Det er en meget viktig substans for kroppen – 37 vev i kroppen har D-vitamin-reseptorer. Uten tilstrekkelig mengde D-vitamin blir ikke kalsium absorbert riktig og dette kan føre til store problemer. Alt fra svekkelse av hjernen til svekkelse av ben og skjelett. I Norge drikker vi ekstremt mye melk(og dermed kalsium), men har likevel den høyeste forekomsten av lårhalsbrudd. Var det ikke dette kalsium skulle hjelpe mot? Studier(1,2) viser at nordmenn sannsynligvis hadde hatt et betydelig lavere antall lårhalsbrudd, problemer med benskjørhet og andre bensykdommer hvis vi hadde hatt høyere nivåer av D-vitamin og magnesium. Fallulykker blant eldre er også estimert til å synke ved høyere inntak av kalsium og D-vitamin i kombinasjon.
Andre symptomer som kan være forårsaket av for lave nivåer kan være:

  1. Tap av styrke og muskelmasse
  2. Høyere risiko for ulike kreftformer
  3. Dårligere immunforsvar
  4. Nevrologiske problemer(depresjon, konsentrasjonsproblemer, humørsvingninger etc)
  5. Høyere risiko for diabetes og/eller insulinresistens og type 2 diabetes.

Som du skjønner er stor nok mengde av dette vitaminet essensielt for at kroppen skal fungere slik den skal. D-vitamin er syntetisert i kroppen som svar på soleksponering, men kan også tas i form av ulike supplementer. Forskere har funnet at mennesker er kronisk mangelfulle fordi vi ikke får jevnlige mengder med soleksponering, og fordi det er svært vanskelig å innta store nok mengder D-vitamin gjennom kostholdet. Derfor er et tilskudd på sin plass for å sørge for tilstrekkelige nivåer. D-vitamin tabletter, fiskeolje og spesielt tran er en fin måte å få i seg vitamin D.

Forskere har lenge visst at mangel på D-vitamin leder til muskelsvakhet. Det viser seg at mangel på D-vitamin leder til unormal aktivitet i musklene når de kontrakteres og når de slapper av(3). Dette fører videre til en redusert kraftutvikling av musklene. Det er også bevis(4) som tyder på at for lave nivåer fører til en mindre nedbrytning av protein i musklene.

Wake Forest University of Medicine fant ut at i et utvalg av 976 voksne som var 65 år eller eldre hadde 75 % av kvinnene og 51 % av mennene lave nivåer av D-vitamin. Forskere ved Oregon State anslår at 60% av amerikanere har mindre enn optimale nivåer av d-vitamin. Trolig er det ganske mye styggere tall som gjelder for Norge på bakgrunn av klimaet vi lever i. De samme forskerne anslår at nesten en milliard mennesker verden over har for lave nivåer hvilket underbygger den store viktigheten av å gjøre noe med dette. Flere spekulerer i om hudfargen til mennesker er direkte relatert til behovet for D-vitamin. Mennesker ble født med blek hud ved høye breddegrader for å produsere D-vitamin så effektivt som mulig, fordi disse har begrenset tilgang til sol om vinteren. Mennesker i den tropiske, solrike delen av verden produserte tilstrekkelig D-vitamin som følge av soleksponering og fikk derfor mørk hud for å beskytte mot skader.

Ny forskning gir overbevisende svar
En stor, splitter ny studie(5) fra European Journal of Clinical Nutrition gir solide bevis på vitaminets viktighet for god helse. Forskerne foreslår at å heve D-vitaminnivået fra 50-70 nmol/L til 105-112 nmol/L kan redusere total dødelighet med nesten 20% og senke myndighetenes økonomiske utgifter knyttet til sykdom med 10%. viser at en dobling av D-vitamin dosen kan føre til mindre dødelighet. På forbrukernivå vil det samme gjelder – du kan spare penger langsiktig ved å ta tilskudd av D-vitamin! Myndighetene kunne derfor gitt ut gratis vitamin D-tilskudd til alle og kommet ut av det med en økonomisk gevinst. Noe å tenke på?

Forebygg mot depresjon, og humørsvingninger
Nå som vinteren nærmer seg raskere enn vi ønsker er det mange som opplever "vinterdepresjon". Helt enkelt blir vi slappere, tristere, hvitere og sykere. En ganske trist utvikling, rett og slett. Svært få tenker på hva slags rolle vitaminer har opp i alt dette. en ting er at det er mørkere og at vi derfor får mindre energi og lyst til å gjøre ting, men vitaminmangel ser ut til å fange liten oppmerksomhet. Hadde nordmenn inntatt D-vitamin i store doser gjennom vinteren ville sykefraværet vært lavere, vi ville hatt færre nevrologiske problemer(bedre humør, mindre depresjon) og generelt levd med høyere livskvalitet. Anbefalingene i Norge for voksne er 7,5 µg per dag(10 µg for de over 61), men forskning viser altså at det ikke er farlig å innta mye større doser. 7,5 µg er ikke nok for optimal helse eller prestasjon knyttet til trening. Så sant du ikke ligger naken ute i solfylte dager kan du være sikker på at lagrene er brukt opp når vi nå går inn i en kaldere periode.

Forskere har ikke funnet ut at D-vitamin er giftig selv på høye inntak, selvom det er et fettløselig vitamin. Ønsker du å være 100% sikker på at alt er som det skal kan du ta en test hos legen et par ganger i året. En enkel strategi for å øke nivåene av D-vitamin er å ta et tilskudd og samtidig spise mat som inneholder store mengder. Fisk er det aller beste alternativet og gjerne laks.
Vitamin D ekspert William Grant, PhD, forklarer viktigheten på følgende måte:

“The health benefits of vitamin D extend to at least 100 types of disease, with the strongest evidence for many types of cancer (breast, colon, ovarian, pancreatic, prostate, and rectal), ardiovascular disease, diabetes types 1 and 2, respiratory infections such as type A influenza and pneumonia, other infections such as sepsis, and autoimmune diseases such as multiple sclerosis.”

Bevisene er entydelige – vitamin D er viktig for helsen. Tar du ikke tilskudd idag – start imorgen. Aldri utsette noe du kan begynne med allerede idag!

Referanser:
(1) Lips, P., Bouillon, R., Van Schoor, N., Vanderscheuren, D., Verscheuren, S., Kuchuk, N., Milisen, K., Boonen, S. Reducing fracture risk with calcium and vitamin D. Clinical Endocrinology. 2010. 73( 3), 277–285.
(2) Fletcher, R., Fairfield, K. Vitamins for Chronic Disease Prevention in Adults. Journal of the American Medical Association. 2002. 287, 3127-3129.
(3) Boland, R. The role of vitamin D in skeletal muscle function. Endocrine Reviews. 1986. 7(4), 434-448.
(4) Holick, M.F. Vitamin D deficiency. New England Journal of Medicine. 2007. 357(3), 266-281.
(5) Grant, WB. An Estimate of the Global Reduction in Mortality Rates Through Doubling Vitamin D Levels.European Journal of Clinical Nutrition. September 2011. 65, 1016-1026.

Publisert: 11.03.2012 KL. 12:52
Kategori: Siste Artikkel
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.
Hvilken funksjon har glutamin på helsen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.