Dessert til frokost holder deg tynn?
2 min

Dessert til frokost holder deg tynn?

Vi er skeptiske
Publisert: 25.07.2012

En studie som i korte trekk ble presentert på forskning.no viser at å spise en liten dessert sammen med frokosten holder deg tynn.

Les teksten i sin helhet her

Vi skal forklare hvorfor studien er dårlig gjennomført og hvordan den kunne gitt et mer riktig svar.

Søtsaker for en lavere kroppsvekt?
200 overvektige israelere deltok i studien. Halvparten av disse spiste en vanlig frokost, mens den andre halvparten spiste nesten dobbelt så mange kalorier til samme måltid. Av disse ekstra kaloriene representerte en søtsak fra for eksempel sjokolade eller kake en del av disse. I denne gruppen ble det også inntatt mer proteiner.

Begge gruppene gikk ned i vekt i den første halvdelen av studiet, men kontrollgruppen la på seg nesten like mye i andre halvdel. Gruppen som fikk dessert til frokost fortsatte imidlertid å ta av kiloene.

Å kombinere høyt proteininnhold og en liten søtsak i frokosten, gjorde det enklere for folk på slankern å holde seg til dietten senere på dagen. Dermed var de flinkere til ikke å legge på seg igjen etter det første vekttapet.

Dårlig studiedesign
Problemet med en slik rapport som dette er at mange tenker. "åja, kanskje dette er en god ide" og dermed begynner med et daglig inntak av unødvendig sukker og kalorier.

Å sette sammen studiet slik at gruppen som spiser dessert(og ekstra kalorier) til frokost også spiser mye mer protein enn den andre gruppen gjør at studiet ikke er troverdig. Grunnen er at et høyere inntak av protein vil gi en bedre metthetsfølelse. Det er ikke presisert hvor mange gram sukker og kalorier desserten utgjorde, men siden søtsakene kombineres med proteinrik mat vil man ikke kunne trekke noen konklusjoner. Man kan spekulere i at ikke desserten utgjorde mye nok til å fremprovosere negative effekter eller at et høyere proteininntak i denne gruppen fungerte kompenserende for inntaket av søtsaker og dermed ikke gjorde negative utslag i studien.

Hadde begge gruppene hatt et ca tilsvarende kaloriinntak og markonutrient-inntak der den ene gruppen spiste sunn, naturlig mat, mens den andre spiste søtsaker ville sannsynligvis studien gitt et annet resultat.

Referanse:
http://www.forskning.no/kortnytt/326066

Publisert: 25.07.2012 KL. 01:00
Kategori: Siste Artikkel
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.
Hvilken funksjon har glutamin på helsen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.