Vil du bli sterkere? Tren motsatte muskler

Se til at styrken i agonist og antagonist er så lik som mulig
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

"En kjede er aldri sterkere enn sitt svakeste ledd"

Mange som strever etter å bli sterkere i ulike øvelser og muskelgrupper, prøver ulike metoder for å trene musklene på en annen måte i håp om fremgang. Det kan ofte gi gode resultater å stimulere muskulaturen på en annen måte, men en annen faktor som ofte er bortglemt er forholdet mellom styrken i musklene som gjør hovedarbeidet(agonistene) og musklene som gjør motsatt jobb(antagonistene). 

Hvorfor er dette viktig?
Se for deg et spydkast – Når Andreas Thorkildsen kaster spydet akselererer spydet i en vanvittig hastighet ved hjelp av blant annet brystet, forside skuldre og mageregionen. For å kunne bremse denne eksplosiviteten er han avhengig av meget bra styrke i ryggen, baksiden av skulderen, rotatorcuffen og generelt hele overkroppen. Med fokus på skadeforebygging er dette helt sentralt. Dersom ikke muskulaturen som gjør motsatt arbeid er sterk nok til å holde igjen og motvirke den eksplosive kraften vil det kunne føre til problemer i form av skader og dårligere resultater.

Styrke i agonisten er avhengig av styrken i antagonisten. Se til at du har en strukturell balanse mellom både styrke og størrelse på musklaturen på forsiden og baksiden.

Sørg for god styrke i triceps hvis du vil bli sterkere i biceps, god styrke i ryggen hvis du vil bli sterkere i brystet osv. 

Publisert: 20.03.2013 KL. 12:43
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.
Hold deg selv oppdatert på hva som skjer hos oss!

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.