20 min

Topp 10 treningstrender for 2020

I dette innlegget tar vi for oss topp 10 treningstrender for 2020. PT blant annet blir stadig mer og mer populært.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

For fjortende år på rad har American College of Sports Medicine (ACSM) publisert sin liste med hva de tror blir populært innen treningsverdenen neste år. Forfatterne bak listen sender ut elektroniske spørreskjema til fagpersoner i bransjen fra flere forskjellige land. På 1.plass finner vi bærbare teknologiske enheter og dette punktet hadde også samme plassering på fjorårets liste. På andreplass ligger treningsformen HIIT (Høy Intensiv Intervall Trening) og gruppetrening tar tredjeplassen. 

 

Topp 10 treningstrender 

1) Bærbare teknologiske enheter

Teknologisk og elektronisk utstyr som smartklokker, pulsbånd og aktivitetsmålere er eksempler på verktøy som stadig flere bruker relatert til fysisk aktivitet. For mange kan slike enheter bidra til å holde motivasjonen oppe for å fortsette med gode treningsvaner.

 

2) High Intensity Interval Training (HIIT)

HIIT står for Høy Intensiv Intervall Trening. Dette blir sett på som en tidseffektiv treningsform hvor man trener korte og intensive intervaller, for eksempel i en sirkeløkt. I en hektisk hverdag med en travel timeplan er det mange som vil gjøre unna en effektiv økt på kort tid, og derfor benytter seg av HIIT.

 

3) Gruppetrening

Konseptet gruppetrening har eksistert i mange år. De siste årene har man sett en økende interesse for gruppetrening og denne treningsformen var på en andreplass over treningstrend-listen for 2019. I 2017 var gruppetrening rangert som nummer 6, mens det i 2016 lå på 20.plass.

Artikkelen fortsetter under bildet

 

topp 10 treningstrender for 2020

 

 

4) Trening med frivekter

Styrketrening med stenger, hantler, kettlebells og medisinball.
Vi ser at styrketrening med frivekter har vært en særlig økende treningstrend de siste årene. Kunnskapen på feltet har økt betraktelig på feltet. Det kan se ut til at man går i en retning hvor basiskunnskap om styrketrening blir mer eller mindre allmennkunnskap.

 

5) Personlig trening

Etterspørselen av personlige trenere øker, både på treningsstudio og online. Stadig flere ser verdien av et individuelt og helhetlig opplegg basert på sitt utgangspunkt og mål. Man får økt kvalitet på treningen og med regelmessig PT-oppfølging sikrer man kontinuitet i treningen. Både i 2018 og 2019 var personlig trening på 8.plass.

 

AFPT har som målsetning om å gi deg den beste Personlig Trener utdannelsen på markedet og har siden 2005 jobbet kontinuerlig for nettopp dette. Les mer om vårt PT-studie her.

 

6) Trening som medisin

Fysisk aktivitet gir mange helsefordeler, både psykisk og fysisk. Dette blir det stadig lagt mer fokus på, både innad i treningsbransjen, men også på arbeidsplasser og i skolesystemet. 

 

7) Kroppsvekttrening

Denne treningsformen er enkel å utføre hvor som helst, når som helst - derfor er det kanskje ikke så rart at egenvektstrening er populært. Her jobber man med egen kroppsvekt som motstand og man må ikke å oppsøke et treningssenter for å få en effektiv treningsøkt. Det er ikke rart at kroppsvekttrening er en økende treningstrend.

 

8) Trening tilpasset eldre

De siste årene har det blitt satt mer og mer fokus på viktigheten av seniortrening. Treningsprogram rettet mot eldre er viktig for å sikre trygge aktiviteter som bidrar til økt livskvalitet og bedre funksjonalitet i hverdagen. Å inkludere fysisk aktivitet etter hvert som årene går er viktig for å bevare muskelmasse, samt redusere risiko for skader og sykdom.

 

9) Coaching innen mental trening og velvære

Nå er det ikke lenger bare toppidrettsutøvere som benytter seg av mentale trenere og coaching for å kunne prestere bedre. En sterk kropp krever et sterkt hode. Viktige stikkord her er atferd, endringsvilje, verdier, behov, visjon og mål.

 

10) Utdannede i treningsbransjen

Det stilles stadig høyere krav til de som jobber i treningsbransjen. Folk vil ha trenere som har høyere utdanning og mer spesifikk spesialkompetanse innenfor ulike områder. Dette bidrar til at flere søker mer kunnskap som bidrar til økt kompetanse og forståelse for hvordan kroppen fungerer. Det er også blitt strengere krav innen treningsbransjen for å kunne jobbe som personlig trener.

Hos AFPT kan vi tilby en rekke ulike studietilbud med fokus på spesifikke treningsområder. I tråd med at det kommersielle markedet etterspør både bredere og mer spesifikk kompetanse innen utholdenhetsaktiviteter som løp, langrenn, sykling, triatlon, OCR og CrossFit, tilbyr vi nå
Endurance Trainer. Med studiet Rehab Trainer blir du bedre på muskel- og skjelettlidelser og hvordan bevegelse og trening kan redusere smerte og gjenvinne ønsket funksjon. 

 

TOPP 11-20 TRENINGSTRENDER FOR 2020:
 

11) Trening for vektnedgang 

Sjekk ut AFPTs eget kurs Weight Trainer - trening for vektreduksjon.

De fleste kostholdsprogrammer inneholder en eller annen form for aktivitetsplan. Et slags treningsprogram i den daglige rutinen for kaloribegrensning og legger til kaloriutgiftene til fysisk aktivitet. Trening for vektnedgang har vært en topp 20-trend siden undersøkelsen startet. Vi vil altså se en økt treningstrend der kosthold og fysisk aktivitet blir lagt opp i samme plan.
Dette er viktig med økt fokus på helse.

 

12) Funksjonell trening

Sjekk ut AFPTs eget kurs Functional Fitness Trainer hvor du får en grundig forståelse for funksjonell trening, og lærer deg hvordan du kan se, korrigere og optimalisere bevegelsesmønstre.

Dette er en treningstrend som handler om å gjøre øvelser som gjør deg kroppen funksjonell i hverdagen eller til daglige gjøremål. Det blir ofte brukt styrketrening til å forbedre balanse, koordinasjon og muskelstyrke. Samtidig er det et stor fokus på forbedret utholdenhet. Dette er en veldig gøy treningsform, så det er ikke rart at denne rykker oppover på listen over treningstrender.

 

13) Utendørsaktiviteter

Det er nok naturlig at denne står på listen etter at "covid-19" ble en realitet for oss alle. Etter det har utendørsaktiviteter eksplodert.
Etter 13. mars i år, har man knapt gå seg en halvtimes tur, uten at noen kommer joggende forbi. Dette er en trend som var med på listen også før pandemien kom inn i bildet. Nå er har nok utendørsaktiviteter fått en mye høyere plassering på treningstrend listen. Vi har foreløpig ikke noe forskning på dette området og lar den stå på en 13. plass.

 

14) Yoga

Det har eksplodert i antall typer Yoga den siste tiden (inkludert Power Yoga, Yogilates, yoga i varme miljøer og mange andre).  Det har blitt mange flere nettløsninger som selger videotimer og bøker innen feltet Yoga. Det samme kan man si for sertifiseringer innen Yoga-typer.
 

15) Lisensbasert treningsutdanning

Det er fler yrker i Norge og rundt om i verden som er regulert av lokale, statlige eller nasjonale lisenser. For eksempel kan ikke folk kalle seg lege eller sykepleier uten å ha en godkjent lisens. Det samme gjelder for fysioterapeuter, kostholdseksperter og lignende. Det settes også strengere og strengere krav til kompetanse innen treningbransjen. Dette er ikke nødvendigvis bare kunnskap om kroppen, men også om selve hodet og de psykologiske aspektene av trening. Det er en viktig økende "treningstrend" fordi det er mer fokus på helse. Dett er AFPT veldig opptatt av og ønsker å gjøre Norge til verdens sunneste land.


16) Livsstilsmedisin

Dette er kanskje Norge et av de fremste landene i å adoptere.
Mye er takket være foredragsholder og lege Ole Petter Hjelle og hans fokus på trening som medisin. Som han sier ville alle tatt trening hvis det var en pille. Tiltak for en sunnere livsstil som røykeslutt, kostholdsoppfølging og fysisk aktivitet er viktige tiltak for en sunnere helse.

 

17) Sirkeltrening

Sirkeltrening ligner HIIT, men med mye lavere eller til og med moderat intensitet. Sirkeltrening er vanligvis sammensatt av rundt 10 øvelser som er fullført etter hverandre og i en forhåndsbestemt sekvens. Hver øvelse blir utført for et spesifikt antall repetisjoner eller i en angitt tidsperiode før de har en rask hvile og går videre til neste øvelse. Vi ser at sirkeltrening er en økende treningstrend spesielt for personlige trenere, som trener eldre i grupper.

 

18) Trening på jobb/helsefremmende arbeidsmiljø

Vi ser at abeidsgivere har fått en helt egen treningstrend.
Dette er trolig med økt fokus på helse og miljø på arbeidsplassen.
Det er bevist at trening reduserer sykefravær betraktelig og at de som trener jobber mer effektiv. Spørsmålet er vel om arbeidsgivere har råd til å ikke følge denne treningstrenden?

 

19) Resultatmåltinger

Resultatmåling er en viktig økende treningstrend.
Årsaken er at mpleinstrumenter forbedres, samtidig som metodene for måling forbedres. Teknologi og datainnsamling hjelper til med å forbedre dette feltet. Har du fått med deg den nye måleformen PAI?

 

20) Trening tilpasset barn

Overvekt blant barn og ungdom er fortsatt et viktig helseproblem i de fleste utviklingsland. Det er viktig på grunn av tilknytningen til andre medisinske problemer som diabetes.

Vi tror og håper det vil øke med trening blant barn og unge, slik at vi kan reversere trenden med økning i overvekt blant barn.

AFPT ønsker både å ta et samfunnsansvar og gi deg muligheten til å øke din kompetanse til å kunne trene barn og unge gjennom kurset Sertifisert Trener for barn og unge.

 

Oppsummering av treningstrender 2020. 

 1. Bærbare teknologiske enheter
 2. High Intensity Interval Training (HIIT)
 3. Gruppetrening
 4. Trening med frivekter
 5. Personlig trening
 6. Trening som medisin
 7. Kroppsvekttrening
 8. Trening tilpasset eldre
 9. Coaching innen mental trening og velvære
 10. Utdannede i treningsbransjen
 11. Trening for vektnedgang
 12. Funksjonell trening
 13. Utendørsaktiviteter
 14. Yoga
 15. Lisensbasert treningsutdanning
 16. Livsstilsmedisin
 17. Sirkeltrening
 18. Trening på jobb/helsefremmende arbeidsmiljø
 19. Resultatmåling
 20. Trening tilpasset barn

 


Kilde

Publisert: 27.11.2019 KL. 09:19
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.