Strategier for å utvikle atletiske egenskaper for utøvere og seriøse mosjonister - del 1

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Selv i kondisjonsidretter er styrketrening viktig, og her har det skjedd et veiskille; Før trente langrennsutøvere, fotballspillere og mellomdistanseløpere utelukkende på det de skulle bli gode i. Det holder ikke lenger. Selv om det kan høres ut som en god idé har disse og flere andre sporter inkludert mer styrketrening i treningsregimene sine, og de som ikke gjør det henger bak de som gjør det. Se bare på Marit Bjørgen, Therese Johaug, Christiano Ronaldo, Yohan Blake m.fl. ”Maskiner” som presterer på toppnivå i sine respektive treningsformer og som alle bruker effektene styrketrening kan gi til å gjøre dem best. Dersom to utøvere har identisk oksygenopptak, identisk teknisk og psykisk kapasitet, og samme fettprosent og kroppsvekt vil alltid  den sterkeste vinne.

I del 1 ser vi på noen måter disse atletiske kvalitetene kan forbedres. Bruk tipsene for det de er verdt. 

Bli raskere – jobb med akselerasjonen
Akselerasjon er utrolig viktig. Evnen til å kunne sette i gang en bevegelse svært hurtig kan være avgjørende i mange sammenhenger. Arbeid med akselerasjon din først med korte spurter på 4-20 meter. Når du har arbeidet med det en stund, for eksempel et par måneder kan du senere utvide avstanden til 30-60 meter eller mer. Ha lange pauser mellom hvert av dragene da denne typen trening stimulerer type2x muskelfibre og nervesystemet i stor grad. For å være rask og raskest til toppfart må akselerasjonen på plass og derfor bør dette prioriteres.Bli raskere gjennom styrketrening

Det er en direkte korrelasjon mellom hastighet og styrke. Det er en av hovedgrunnene til at idrettsutøvere må være sterke for å kunne produsere nok kraft til å gjøre aktivitetene som er pålagt fort og atletisk. Grunnleggende baseøvelser er derfor i veldig mange sammenhenger smart å ha med i en utøvers treningsprogram. Dette inkluderer knebøy, frontbøy, markløft. I tillegg til disse vil eksplosive rumenske markløft(for eksempel med strikk fra bakken), overhead-squats, olympiske løft og kettlebellswings være gode øvelser for å utvikle den styrken som trengs for å øke hastigheten. Kettlebellswings er for mange ofte et bedre alternativ enn OLY-løft og i tillegg en av få stående anteroposteriore øvelser som foregår i horisontal retning.

Les også: Kettlebells vs olympiske løft


Bruk motbakkeløp
Motbakkeløping er en fin måte å jobbe med hastighet, ben styrke-og utholdenhet. De kan gjøres når og hvor som helst så lenge du har tilgang på en skikkelig bakke, enten det er på asfalt, på gress eller i skogen. Bakke løp kan gjøres når som helst og hvor som helst det er en stor skummel bakke. Finn en bakke på 30-60 meter og gi bånn gass i intervaller.

Publisert: 20.06.2013 KL. 05:41
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.
Hold deg selv oppdatert på hva som skjer hos oss!

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.