2 min

Stickypoint i chins - slik drar du deg forbi!

Mange har markante stopper i chins hvor de ikke kommer videre. Hva kan gjøres med det?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Chins og pullups er to meget gode vertikale draøvelser. De trener i hovedsak rygg og armmuskulatur og god styrke her forteller mye om total overkroppsstyrke.

Man kan ha progresjon i øvelsen(e) lenge før det virkelig er vankelig å komme videre. For mange er det posisjonen der haken skal over stangen som er det vanskelige, uavhengig av 1RM belastning benyttes eller om det er maks repetisjoner som er målet.Posisjonen som skiller på en godkjent eller underkjent rep. Det kan være frusterende når fremgangen lar vente på seg pga slike bremser. 

Bevegelsen i chins involverer latissimus dorsi, rhomboideus, trapezius(både øvre, midtre og nedre), baksiden av skuldere, biceps og kjernemuskulaur. I posisjonen der man fullfører øvelsen og drar haken over stangen er biceps en av de mest delaktige musklene. Svakhet her kan med andre ord være ødeleggende.

To velfungerende strategier

Å jobbe spesifikt ved området du opplever at stickypointet er fremtredende er fornuftig for å komme videre. Her har du to ulike måter å gjøre det på.

Chins 1,5 reps er som navnet sier utført med en og en halv repetisjon. Dette øker aktiviteten i musklene som holder deg igjen og spesifikt biceps. For å bli sterkere her må du også henge på ekstra belastning i belte på samme måte som vanlige chins.

Anbefalt antall set og reps:
4 x 5

Chins med strikk er en annen variant som egner seg spesielt til eksplosiv utførelse. I denne øvelsen starter du med lav belastning i bunnposisjonen mens motstanden virkelig kommer mer og mer jo høyere du drar. Du vil oppleve at du mister hastighet mot  stangen så ha fokus på maks eksplosivitet i denne varianten. Også i denne varianten kan du øke belastningen i form av vektbelte.

Anbefalt set og reps:

6x3

Publisert: 19.11.2012 KL. 03:55
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.