Splitt knebøy og utfall- er det forskjell?
2 min

Splitt knebøy og utfall- er det forskjell?

Publisert: 20.03.2016

I en splittknebøy har du til enhver tid to kontaktpunkter i bakken mens du i en utfall starter i normal stående posisjon og tar et steg frem, tilbake eller til siden avhengig av hva slags plan du beveger deg i. Begge øvelsene kan gjøres i alle mulige retninger. Forskjellen er derfor grovt sett at SK er en øvelse med begge bena i bakken og utfall til tider har bare ett ben i bakken. Faktisk en ganske stor forskjell.

Range Of Motion

SK har et større bevegelsesutslag enn en U noe som er bekreftet av et relativt nylig studie. SK gir også muligheten til å øke bevegelsen ytterligere ved å heve fremre ben (FFE- fremre for elevert) eller bakre ben (BFE-bakre fot elevert)

Balansesaspektet

EN SK har til enhver tid to kontaktpunkter mens du i utfal befinner deg på ett ben i deler av bevegelsen. Det kreves selvfølgelig mer balanse på ett ben enn på to.

Eksentrisk fase

I en U må du bremse kroppen i fall og det krever derfor større kraft og er mer belastende. EN SK har lavere eksentrisk belastning siden bevegelsen er mer kontrollert.

Konsentrisk fase

U krever mer kraft for å skyve deg tilbake til utgangsposisjonen enn en SK og er derfor mer belastende.

Idrettspesifisitet

SK er mindre overførbar enn en U. EN U er lik idrett som foregår på ett og ett ben og egner seg også bedre nærmere konkurranse enn en SK.

Konklusjon

SK egner seg best for: nybegynnere- i lav sesong, de med dårlig balanse, mens U egner seg bedre for avanserte, de med bedre balanse, nærmere sesong.

Eksempler på serier og repetisjoner

Splitt knebøy 4 x 12-15, Tempo 3110, pause 60 sekunder

Utfall 4 x 8-10, Tempo 20X0, pause 90 sekunder

Gående utfall 5 x 6-8, Tempo 20X0, pause 90 sekunder

 

Publisert: 20.03.2016 KL. 07:42
Kategori: Trening
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.
Diskusjoner foregår rundt temaet endring av fibertypen. Hva sier forskningen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.