Hva er skulderpress?
14 min

Hva er skulderpress?

Skulderpress er en populær øvelse som trener musklene rundt skulderpartiet effektivt. Denne artikkelen vil utforske ulike aspekter ved skulderpress, inkludert definisjonen av øvelsen, fordelene den kan ha.
Publisert: 27.06.2024

Skulderpress er en populær øvelse som fokuserer på å styrke og bygge muskler i skuldrene. Denne artikkelen vil utforske ulike aspekter ved skulderpress, inkludert definisjonen av øvelsen, fordelene den kan ha, ulike varianter av skulderpress, bra teknikk, muskelgrupper som er involvert og hvordan man kan integrere skulderpress i treningsprogrammet sitt. Enten du er nybegynner eller en viderekommen treningsutøver, vil denne artikkelen gi deg verdifull informasjon om skulderpress.

Hva er skulderpress?

Skulderpress er en øvelse som retter seg mot skuldrene og hjelper til med å bygge styrke og størrelse i denne muskelgruppen. Øvelsen innebærer å løfte vekter opp fra skuldrene og presse dem rett opp over hodet. Skulderpress er en flerleddet øvelse som også involverer musklene i overkroppen, som skuldermusklene, triceps og øvre del av brystet.

Skulderpress er en fundamental øvelse innen styrketrening som har vært en favoritt blant både nybegynnere og erfarne utøvere i lang tid. Den bidrar ikke bare til å bygge muskelmasse og styrke, men også til å forbedre skulderens funksjonalitet og stabilitet. Utførelsen av skulderpress krever ikke bare fysisk styrke, men også konsentrasjon og effektiv teknikk for å unngå skader og oppnå optimal effekt.

Definisjon av skulderpress

Skulderpress, også kjent som militærpress, er en styrketreningsøvelse der du løfter en vektstang eller manualer fra skulderhøyde opp over hodet. Øvelsen utføres ved å presse vekten rett opp med armene, samtidig som du opprettholder en stabil kroppsposisjon. Skulderpress kan utføres stående eller sittende, avhengig av individuelle preferanser og ferdighetsnivå.

Det er viktig å nevne at skulderpress ikke bare trener de synlige delene av skuldrene, men også de dypere musklene som er avgjørende for skulderstabilitet. Dette kan bidra til å gi en mer robust skulder og forbedre ytelsen i andre øvelser som involverer overkroppen.

Fordelene med skulderpress

Skulderpress har mange fordeler for både menn og kvinner som ønsker å styrke skuldrene og øvre del av overkroppen. Noen av fordelene inkluderer:

 1. Økt muskelstyrke og størrelse i skuldrene
 2. Forbedret stabilisering av skulderleddet
 3. Utvikling av overkroppsstyrke
 4. Forbedret kroppsbalanse

Skulderpress er også en funksjonell bevegelse som etterligner bevegelsene vi gjør i hverdagen, som å løfte tunge gjenstander eller sette noe opp i hyller.

Ulike typer skulderpress

Det finnes ulike varianter av skulderpress som kan tilpasses individuelle preferanser og treningsmål. To av de mest vanlige variantene er stående skulderpress og sittende skulderpress.

Stående skulderpress

Stående skulderpress er en dynamisk øvelse som involverer flere muskelgrupper samtidig. For å utføre øvelsen, står du med føttene i skulderbredde avstand, holder vekten i brysthøyde og løfter den opp over hodet ved å presse opp med armene. Stående skulderpress bidrar til å forbedre kjernestabilitet og balanse i større grad enn sittende varianter.

En viktig ting å huske på under stående skulderpress er å holde kjernen stram for å stive av ryggen og effektivisere kraftoverføringen fra bakken opp til stangen. Det er også viktig å puste riktig under øvelsen ved å puste inn før du presser vekten oppover og puste når du senker den ned igjen, evt når du er nede igjen. Erfarnre utøvere kan puste ut og inn når stangen holdes stille i topposisjonen.

I videoen under ser du øvelsen stående skulderpress med nøytralt grep:

 

Sittende skulderpress

Sittende skulderpress gir en mer stabil posisjon å trene skuldrene i, da benken gir en mer stabil posisjon enn når man står. I denne varianten sitter du på en benk eller stol med en vektstang eller manualer i hånden. Fra en startposisjon der vekten er på skulderhøyde, løfter du den opp ved å presse opp med armene til full forlengelse over hodet.

En fordel med sittende skulderpress er at det kan være mer mindre utfordrende for ryggen sammenlignet med stående skulderpress, da du har en stabil støtte for ryggen mens du utfører øvelsen. Det er viktig å justere setet og ryggstøtten på benken i en posisjon slik at du har tilstrekkelig skulderbevegelighet for å presse vektene opp med strake armer. Har du dårlig bevegelighet kan en noe mer tilbakelent benk være gunstig.

I videoen under ser du øvelsen sittende skulderpress med nøytralt grep:

 

Andre varianter av skulderpress:

Militærpress

Militærpress er ansett som en litt mer "hardcore" øvelse og har lenge brukt vært brukt i styrkemiljøer og av vektløftere. Dette er derimot en super øvelse å gjennomføre for mange, gitt at man har tilstrekkelig bevegelighet og grunnstyrke. Den utføres med stående med stang, der stangen føres fra skulderhøyde og over hodet, gjerne med et fokus på at stangen skal føres litt "bakover" under utførelsen, slik at man tar med seg hele løfteveien til skuldrene og går klar av hodet på veien.Det er viktig å stramme kjernemusklene og rumpa godt når man løfter for å klare maksimal belastning, da dette hjelper å skape en stabil base å presse fra.

 

Push press

Push press er veldig likt militærpress, men i motsetning til å gjennomføre løftet med maksimal kontroll og presse helt "strikt", har man fokus på å gi et kraftig skyv fra bena før man løfter så eksplosivt som mulig på vei opp. Dette er en nyttig øvelse for vektløftere å beherske godt, da øvelser som støt ligner på bevegelsen. Dette tillater å løfte mer vekter, enn om man skulle utført øvelsen helt strikt. 

 

Stående skulderpress med hantler og pronert grep

Stående skulderpress med hantler og pronert grep veldig lik en skulderpress med nøytralt grep, forskjellen er derimot at øvelsen utføres med et grep som kan minne mer om det å holde en stang. 

 

Sittende skulderpress med pronert grep

Denne øvelsen er helt lik øvelsen over, men den utføres sittende istedenfor stående. Det som kan være verdt å tenke på er at man bruker litt mer av kroppen og balansemuskulatur når øvelsen utføres stående. Sittende skulderpress tillater deg å ha en høyere belastning, spesielt hvis du bruker ryggstøtten. Da vil ryggstøtten gjøre en del av balanseringen for musklene dine og du vil kunne ta mer vekter. Eksempel hvis du kjører en sittende skulderpress i smith maskinen, er det nok her du vil kunne ha på mest vekter, da denne øvelsen ikke krever noe særlig balansering. 

I videoen under ser du øvelsen utført uten ryggstøtte. 

 

Riktig teknikk for skulderpress

For å oppnå best mulig resultat under skulderpress, er det viktig å fokusere på å lære seg en effektiv teknikk. Her er en trinnvis guide som beskriver hvordan du kan utføre skulderpress på riktig måte:

Trinnvis guide til skulderpress:

 1. Start med å plassere vekten(e) på skuldrene, enten som en vektstang på skuldrene bak nakken eller med manualer i hver hånd ved skuldrene.
 2. Stå med føttene i skulderbredde avstand og skap en stabil kroppsholdning med en minimal bøy i knærne og stramme magemuskler.
 3. Pust inn og fokuser på å opprettholde en sterk ryggposisjon.
 4. Pesse vekten(e) rett opp fra skuldrene ved å strekke armene uten å overdrive utlåsningen av albuene på toppen av bevegelsen.
 5. Pust ut igjen og senk vekten(e) kontrollert tilbake til skuldrene.
 6. Gjenta bevegelsen for ønsket antall repetisjoner eller sett.

Vanlige feil å unngå:

 • Unngå å bøye ryggen overdrevet bakover når vekten(e) presses opp. Dette kan resultere unødvendig mye utfordring på ryggen og annen bruk av muskler enn hva hensikten med øvelsen er.
 • Unngå å bruke for mye vekt eller øke belastningen for raskt
 • Ikke sving vekten(e) opp ved hjelp av skyv fra bena om øvelsen er ment å være strikt. Dette kan redusere aktiviteten i skuldermusklene og begrense effektiviteten av treningen.

Skulderpress er en effektiv øvelse for å styrke skuldermuskulaturen, spesielt den store deltamuskelen som er ansvarlig for fremoverløfting av skulderleddet. Ved å utføre skulderpress regelmessig kan du forbedre skulderstabiliteten og forebygge skader relatert til skuldrene.

Når du utfører skulderpress, er det viktig å ha riktig vektbelastning for din styrke og tekniske ferdigheter. Å starte med en moderat vekt og fokusere på riktig teknikk vil bidra til å unngå overbelastningsskader og sikre at musklene aktiveres på riktig måte.

Skulderpress og muskelgrupper

Skulderpress er en effektiv øvelse som aktiverer flere muskelgrupper samtidig. Her er de primære og sekundære muskelgruppene som er involvert under skulderpress:

Skulderpress er en allsidig øvelse som ikke bare styrker skuldrene og triceps, men også bidrar til å forbedre kroppens stabilitet og balanse. Når du utfører skulderpress, er det viktig å opprettholde riktig teknikk for å unngå skader og maksimere resultatene.

Primære muskler involvert:

 • Skuldrene (deltamuskelen)
 • Triceps

Deltamuskelen, som består av tre hoveddeler - den fremre, ytre og bakre delen, er den primære muskelen som aktiveres under skulderpress. Denne muskelen er ansvarlig for bevegelser som fleksjon og abduksjon av skulderleddet. Spesielt fremre del og til dels ytre del brukes mye i skulderpress. Triceps, som er musklene på baksiden av overarmen, bidrar til å strekke albueleddet under skulderpress. 

Sekundære muskler involvert:

 • Trapezius
 • Serratus anterior

I tillegg til de primære musklene, er det flere sekundære muskler som blir aktivert under skulderpress. Trapezius, som er den store muskelen som strekker seg fra nakken og nedover ryggen, bidrar til å stabilisere skulderbladene under øvelsen. Serratus anterior, som er en viktig muskel for skulderbevegelser jobber også for å støtte bevegelsen.

Hvordan integrere skulderpress i treningsrutinen din

Uansett om du er nybegynner eller en viderekommen treningsutøver, kan du dra nytte av å integrere skulderpress i treningsrutinen din. Her er noen tips om hvordan du kan tilpasse skulderpress for dine spesifikke behov:

Skulderpress for nybegynnere:

Hvis du er nybegynner, kan det være lurt å starte med lette vekter og fokusere på å mestre riktig teknikk før du øker belastningen. Du kan begynne med sittende skulderpress og gradvis øke antall repetisjoner og sett etter hvert som du blir sterkere.

Skulderpress for viderekomne:

Hvis du er en viderekommen treningsutøver, kan du utfordre deg selv ved å prøve stående skulderpress eller legge til mer vekt på vektstangen. Du kan også eksperimentere med forskjellige varianter av skulderpress, som enarms skulderpress, for å variere treningen og engasjere musklene på forskjellige måter.

Uansett hvilket nivå du er på, er det viktig å lytte til kroppen din, ta pauser ved behov og konsultere en trener eller fagperson hvis du har spesielle helsemessige forhold eller skader. Ved å inkorporere skulderpress i treningsprogrammet din regelmessig, kan du oppnå styrke, størrelse og funksjon i skuldrene på en effektiv måte.

Skulderpress er en øvelse som fokuserer på å styrke musklene i skuldrene. Den involverer primært deltamusklene, men også trapezius, triceps og øvre ryggmuskler blir engasjert. Ved å utføre skulderpress regelmessig kan du forbedre din skulderstabilitet og redusere risikoen for skulderskader.

For å få mest mulig ut av skulderpress, er det smart å ha riktig teknikk. Start med å plassere føttene i skulderbreddeavstand og holde en nøytral ryggposisjon. Løft vektstangen opp til skulderhøyde, og press den deretter opp over hodet mens du puster ut. Senk vektstangen kontrollert tilbake til startposisjonen mens du puster inn.

Oppsummert er skulderpress en øvelse som kan gi mange fordeler for skuldrene og overkroppen generelt. Ved å lære riktig teknikk, velge passende varianter og gradvis øke belastningen i treningen, kan du oppnå ønsket resultat. Ikke glem å variere treningen, lytte til kroppen og ha det gøy mens du utfører skulderpress for å opprettholde motivasjon og engasjement i treningsrutinen din. Kom i gang i dag og opplev styrken og muskelveksten som skulderpress kan gi!

 

Er du klar for å ta skulderpress og din personlige trenerkarriere til neste nivå? Hos Akademiet For Personlig Trening, forstår vi at kunnskap er nøkkelen til suksess. Med vårt team av toppkvalifiserte forelesere, inkludert fysioterapeuter og ernæringsfysiologer, tilbyr vi en utdanning som utvikler talentet ditt og gjør deg til en etterspurt PT. Bli en del av Nordens mest populære PT-utdanning og nyt fordelene av rentefri nedbetaling og muligheten for støtte fra Lånekassen. Les mer om vår PT-utdanning og start reisen mot å bli en av landets beste personlige trenere i dag!

Publisert: 27.06.2024 KL. 01:00
Kategori: Trening
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.
Diskusjoner foregår rundt temaet endring av fibertypen. Hva sier forskningen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.