4 min

Magemuskler av Stein(ar)

Er du ute etter synlige magemuskler? Her er artikkel som gir deg informasjonen du trenger.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

La oss starte med det mest essensielle. Magemusklene kan trenes etter de samme prinsippene som alle de andre musklene våre. Det betyr at treningsvolumet må øke over tid hvis man ønsker å fortsette å få framgang. Å variere repetisjoner og belastning er trolig fornuftig også om man ønsker å maksimere resultatene. Øvelser er også noe man bør vurdere å variere for å stimulere de forskjellige musklene på forskjellige måter.

I denne artikkelen skal vi primært skille i mellom de rette magemusklene og de skrå magemusklene. De rette magemusklene er de vi tenker på som sixpack-musklene og de skrå magemusklene ligger på begge sider av de rette. De forskjellige musklene kan trenes med både statiske og dynamiske øvelser. En kombinasjon er trolig best. En vil bruke magemusklene i øvelser som chins, skulderpress og glute kickbacks også, men trolig vil direkte trening i tillegg gi en bedre effekt. En god treningsfrekvens på direkte magetrening kan være 2-4 dager i uka alt etter hvor godt trent du er.

Treningsprogrammet du får under er kun en oppskrift. Over tid bør du legge til flere repetisjoner, serier og øvelser slik at treningsvolumet øker over tid. Hvis du føler at det er mye mer trening enn du er vant til i dag kan du starte litt roligere. Kutt først og fremst sett dersom du ønsker å starte litt mer bekvemt.

Treningsprogram

Dag 1

Russian twist 6-8x4

Crunches på benk: 12-15x3

Dag 2

Joystick 5-7x4

Situps-sekvens 12-15x3

Dag 3

Crunches med vekter 8-10x4

Russian twist 12-15x3

Dag 4

Situps-sekvens 7-9x3

Joystick 10-12x3

Videoer

Russian Twist: https://youtu.be/kiWMtBGKmQE

Crunches på benk: https://youtu.be/kAijbNH2XJU

Joystick: https://youtu.be/2-ML9oJ-KYM

Situps-sekvens: https://youtu.be/v_8mFlE2B2s

Crunches med vekter: https://youtu.be/1MN2MSfLTC0

Kosthold

For å få synlige magemuskler må fettprosenten også være lav nok. Hvor lavt vil være høyst individuelt da det spørs hvordan man lagrer fettet på kroppen. Hvorvidt en lavere fettprosent er sunt vil nok også være høyst individuelt. Lytt til kroppen og sørg for at du får i deg nok næring. Å ha en lav fettprosent er ikke verdt det om det går utover helsa di.

Til slutt vil jeg knuse noen myter om magetrening:

Magetrening er bra mot ryggsmerter og skadeforebyggende

Ja, men magetrening er ikke mer effektivt enn annen fysisk aktivitet (1). Skader skjer når en får mer belastning akutt eller over tid enn det vevet tåler. Så lenge du ikke øker treningsvolumet unødvendig mye er du safe. Smerte og skade går heller ikke nødvendigvis hånd i hånd da det er normalt med slitasje og degenerasjon etter hvert som en blir eldre – og det betyr ikke nødvendigvis at man har vondt av den grunn (2).

Referanser:

  1. Smith BE, Littlewood C, May S. An update of stabilisation exercises for low back pain: a systematic review with meta-analysis. BMC Musculoskeletal Disorders. 2014;15:416. doi:10.1186/1471-2474-15-416.
  2. Systematic Literature Review of Imaging Features of Spinal Degeneration in Asymptomatic Populations W. Brinjikji, P.H. Luetmer, B. Comstock, B.W. et. al. American Society of Neuroradiology, November 27, 2014 as 10.3174/ajnr.A4173
Publisert: 07.11.2016 KL. 03:38
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.