Hvordan påvirker kroppsbygningen utførelsen i knebøy
4 min

Hvordan påvirker kroppsbygningen utførelsen i knebøy

Det er nesten like mange måter å ta knebøy på som det er individer. Utførelsen fra person A ti B kan variere enormt. Hva er det som gjør at forskjellen er så stor?
Publisert: 07.03.2016

Kroppsbygningen styrer mye av utførelsen og også mye av styrken. To individer som ved første øyekast har samme vekt og høyde kan ha enorme forskjeller i styrke og utførelse. Hva ligger under denne forskjellen i utførelse?

Her skal vi se på noen av de tingene som påvirker utførelsen.

Ankelmobilitet

Om vi begynner i bunnen er mobiliteten i ankelen, eller nærmere bestemt dorsalfleksjonen avgjørende. En person med større dorsalfleksjon i anjelen kan naturlig nok la knærne gå lenger frem og som på den måten tillater en mer oppreist knebøy. Om du forsøker å ta en knebøy uten å gjøre en bevegelse i ankelen vil du oppdage selv hvor tydelig dette er.

Hva er optimal dorsalfleksjon? Det er så godt som umilig å si siden mennesker er forskjellige, men en nødvendig dorsalfleksjon er å kunne sette seg på huk med hælene i bakken dersom man ønsker å utføre en knebøy stående flatt.

Hva kan man gjøre om man har dårlig ankelmobilitet? Selvfølgelig er det å forsøke å forbedre denne et alternativ. Om dette er vansklegi er en oppbygning under hælene en mulighet. Vær oppmerksom på at jo høyere oppbygningen er jo mer belastning legges på fremside lår og (generelt) blir du litt svakere siden de sterke setemusklene og hoftepartiet kobles litt ut.

Femurlengde

Lengden på lårbenet er avgjørende. Jo lenger lårbenet er, jo lenger bak vil rumpen presses når du setter deg ned. Som resultat medfører det at tyngdepunktet forflyttes bakover og individet må lene overkroppen mer frem for å motvirke dette. Dessverre er det ikke så mye vi kan gjøre med lengden av lårbenet annet enn å tilpasse teknikken.

Hva kan man gjøre om man har et lengre femur? Ikke så mye, men du kan øke avstanden mellom føttene og vinkle de mer ut. Jo bredere fotposisjonen er og jo mer knærne presses ut jo mer kan man sette seg ned mellom bena i stedet for bakover. Den samme mekanismen har man i forhold til Sumor markløft der den bredere posisjonen tillater en mer oppreist rygg.

Stramme brystmuskler

Noen tenker kanskje at dette ikke påvirker, men det gjør det. Om brystmusklene er vedlig stramme gjør det det vanskeligere å ta tak i stangen o holde brystet opp. Resultatet blir fote at skuldrene trekkes frem og at ryggen lettere krummes med resultatet av at overkroppen faller litt mer frem.

Hva kan gjøres? Det naturlige svarete r stretching, men også posisjonen på grepet kan gjøre en forskjell. Bredere grep gjør det lettere å få hendene i posisjon og kan hjelpe til. Husk også å trekke albuene ned og frem, da det hjelper deg til å løfte brystet.

Før noe tror at dette er an artiklel som skal få alle til å ta knebøy mest mulig oppreist må jeg være litt i forkant. Det er ingen tvil om at knebøy kan utføres på mange måter. En styrkeløft-knebøy (Low Bar) har sine store fordeler både i forhold til antall kilo som kan øftes og også i forhold til å bruke setet og hoftepartiet mer. Dette er ingen artikkel som sier at dette eller dette er det beste, men bare en liten forklaring på hvorfor det er forskjeller på oss.

Hvillken variant du bruker avhenger helt av deg og dine mål.

Publisert: 07.03.2016 KL. 01:39
Kategori: Trening
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.
Diskusjoner foregår rundt temaet endring av fibertypen. Hva sier forskningen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.