Gjennom en omfattende kartlegging har norske forskere funnet innholdet av antioksidanter i blant annet bær. At frukt, bær og grønnsaker er sunt kommer ikke som noen overraskelse, men nå har man kunnskaper om den helsebringende effekten til hvert enkelt bær.
Omfattende kartlegging
Kartleggingen omfatter innholdet av antioksidanter i frukt, bær, grønnsaker, røtter, korn, nøtter, bønner og erter. Flere hundre matplanter fra forskjellige kilder er analysert.
Blant bær er nyper, krekling og blåbær vinnerne. Blåbær inneholder 8,23 mmol per 100 gram, men du finner et høyt innhold av antioksidanter i de fleste bærtyper, opplyser Karin Haffner. Hun deltar i et forskningsprosjekt som kartlegger næringsinnholdet i bær, frukt og grønnsaker. Prosjektet er et samarbeid mellom blant annet Universitetet i Oslo og NLH.
Dette er rankinglisten for de vanligste bærene i Norge: Nype (39,46 mmol per 100 gram), krekling (9,17), ville blåbær (8,23), solbær (7,35), ville jordbær(6,88), tyttebær (5,03), ville bringebær (3,97), multer (2,83), jordbær (2,17), rips (1,78), stikkelsbær (1,45) og moreller (1,02).
Mesk deg med helse
Tiden er altså inne for å meske seg med sommerens nytelser, samtidig som det er godt for helsa. Næringsstoffene forebygger kreft, hjertesvikt og hjernesykdommer. De bidrar også til økt blodsirkulasjon og bedre hukommelse.
- Bær befinner seg i en egen klasse når det gjelder næringsinnhold. Jordbærene som nå er modne er jo en av de bedre måtene man kan gi kroppen noe sunt på. De smaker nydelig, er den reneste nytelse for øyet og er i tillegg sunne. Ikke bare har de et høyt innhold av antioksidanter, de har også høyere innhold av C-vitaminer enn appelsiner, sier Haffner.
Kilde: www.forskning.no