Dette bør du fokusere på om du er styrkeløfter eller vektløfter.
3 min

Dette bør du fokusere på om du er styrkeløfter eller vektløfter.

I denne artikkelen har jeg fått med meg treningsekspert og personlig trener Fredrik Kvist Gyllensten. Fredrik Gyllensten er Performance Coach på Magnat Center i Oslo.
Publisert: 23.03.2018
Av:
Steinar Ekren

Dette bør du fokusere på om du er styrkeløfter eller vektløfter!

Spesialitet innenfor styrketrening, og jobber mye med folk som er glad i styrketrening og ønsker å øke sin styrke og/eller muskelmasse. Jobber også veldig mye med idrettsutøvere innenfor grenene vektløfting, styrkeløft og crossfit.
    1.    Hvilke idrettsutøvere trener du og hva er dine topp 2-øvelser for den gruppen?

”Jeg trener en kombinasjon av idrettsutøvere, mosjonister, og personer som er «over middels» interessert i styrketrening. Jeg har spesialisert meg på idrettene vektløfting og styrkeløft, og trener en rekke konkurrerende utøvere i disse idrettene.

Mine topp øvelser for disse utøverne er naturligvis konkurranseøvelsene: rykk og støt for vektløfterne og knebøy, benkpress og markløft for styrkeløfterne. Et bedre spørsmål for disse idrettene blir mine beste støtteøvelser, og der vil jeg velge følgende:

Styrkeløft:
1. Elektronisk muskelstimulering (EMS) av framside lår.
2. Rygghev med  vektstang (og ganske tunge vekter).

Vektløfting:
1. Frontbøy.
2. Elektronisk muskelstimulering (EMS) av framside lår

EMS er vist å gi gode økninger i styrke og ikke minst eksplosivitet, og bedre resultater enn vanlig styrketrening alene. Dette og andre teknologier har jeg skrevet om her: http://www.fredrikgyllensten.no/2017/04/27/utnytt-teknologi-for-okt-styrke-og-hurtighet/ ”

    2.    Hva synes du idrettsutøvere bør vektlegge mer i treningen sin enn det de kanskje gjør per dags dato?

”Kvalitet og innsats på hver repetisjon. Det er veldig fort å henge seg opp i de store detaljene, treningsprogrammet, periodisering osv., men glemme det mest fundamentale; repetisjonen. Ved å gjennomføre hver repetisjon med best mulig kvalitet og maksimal innsats, så kan man få mye bedre resultater fra treningen. Her er det også en masse forskning på hastighetsbasert styrketrening, hvor man ser enorme forbedringer i resultatene fra trening ved å måle og motivere utøvere til å gi absolutt alt de har og maks hastighet på hver repetisjon. Dette har spesielt mye å si for eksplosivitet, spenst, hurtighet. På lettere økter kan dette være forskjellen på en meget god økt, og en «bortkastet» økt.”

    3.    Er det noen øvelser du bruker som utøvere fra mange forskjellige idretter kan dra nytte av? I så fall, hvilke(n)?

”EMS, som nevnt ovenfor. Det er undervurdert av utøvere i alle styrke- og kraftidretter. Det er dog smertefullt og kjedelig, og gir kun effekt om det kjøres på høy intensitet. Jeg anbefaler de aldri til mosjonister, men jeg anbefaler det alltid til seriøse utøvere som er villige til å akseptere smerte og en kjedelig treningsform for å utvikle seg.”


Jeg håper du lærte like mye som meg og fikk noen gode tips til hvordan du kan utvikle deg som utøver i tiden fremover. Jeg kommer i hvert fall til å prøve å teste ut EMS. Det høres vondt ut, men om det kan gi meg litt bedre resultater er jeg villig til å teste det ut for en kort periode. Jeg tror også jeg kommer til å legge inn rygghev med vektstang i treningen min da jeg konkurrerer i styrkeløft, og det høres ut som en god støtteøvelse for de som ønsker å bli sterkere her. En stor takk til Fredrik som tok seg tid til å svare på spørsmålene mine.

 

Publisert: 23.03.2018 KL. 01:23
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Trening
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.
Diskusjoner foregår rundt temaet endring av fibertypen. Hva sier forskningen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.