4 min

Blir midjen større av trening?

Noen dropper baseøvelser i frykt for større midje. Er det hensiktsmessig?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Treningsbransjen er overlesset med nye og gamle myter. Noen myter viser seg å stemme, noen har et snev av sannhet i seg, og en stor del er simelthen usann skremselspropaganda som ofte har startet som følge av store økonomiske krefter som skal tjene penger på produkter de vil at du skal kjøpe.

Gir markløft og knebøy stor midje?
Tro det eller ei. Det er mange mennesker som unngår markløft og knebøy i frykt for å få bredere/tykkere midje. Det er vanskelig å si sikkert hvor denne myten startet, men det er sannsynlig at det kommer fra kroppsbygger-miljøet. Det har nemlig vært flere trenere opp i gjennom tiden som bevisst har unngått baseøvelser for at ikke midjen skulle bli for stor. Dette ville vært negativt ifht symmetriske forhold som er viktig å ta hensyn til dersom man skal konkurrere i fitness & kroppsbygging. 

Kina hilser

Kinesisk vektløfter hilser og kan meddele at han ikke er plaget av stor midje tross løfting av flerfoldige hundre kilo hver dag.

Mythbusting
Det er imidlertid en myte og en frykt som disse trenerne såvel som mange av dagens aktive mosjonister kunne vært foruten. Det finnes flere argumenter for hvorfor markløft og knebøy skal bygge en større midje. En av de vanligste er at midjemålet øker fordi du skyver magen ut under øvelsene. Dette er ikke noe annet enn et statisk spenn i kjernemuskulaturen for å opprettholde stabilitet og styrke under løftene gjennom å skape et buktrykk. Dette spennet forårsaker ikke en større midje. Magemusklene har trolig ikke det samme vekstpotensialet som eksempelvis lår, sete og ryggmuskulatur. Hadde de hatt det ville alle de millionene av sit-ups som har blitt utført ført til store og meget upraktiske magemuskler som i verste fall ville gjort oss inmobile eller skapt bevegelsesinnskrenking i ulike øvelser.

Hva med kroppsbyggere og styrkeløftere?


De har jo store midjer? Årsaken til at en del kroppsbyggere har six-packer som bokstavelig talt stikker ut av kroppen er hverken situps, markløft eller knebøy. Det er et fenomen som har vokst frem de siste tiårene og årsaken er i veldig mange tilfeller bruk av farmasøytiske produkter som veksthormon, insulin og andre preparater.

Når det gjelder styrkeløftere har de ofte store midjer fordi de har høy fettprosent. Ikke fordi de har enorme rectus abdominis, olbiquer, erector spinae og transversus abdominis. 

Ser du imidlertid i de lettere vektklassene vil du se at mange er "rippa" og midjen likeså.

Konklusjon
I
kke dropp markløft og knebøy i frykt for større midje. Det skjer ikke. Det er en billig unnskyldning for å få slippe å trene teknisk avanserte og slitsomme øvelser. Bruk øvelsene med god samvittighet for å få topp treningseffekt på hele baksiden av kroppen. 

Dersom du synes midjen din er stor - se først til at du sørger for å redusere fettprosenten. Her er markløft og knebøy til god hjelp for å redusere fettmassen mest mulig. Dersom midjen likevel er større enn du skulle foretrekke er det sannsynligvis slik du genetisk er skrudd sammen. Noen er født med smale hofter og smale midjer, mens andre har et bredere bekken som estetisk sett medfører en større midje. Du kan ikke trene musklene til å atrofiere(bli mindre) og dette ville heller ikke vært hensiktsmessig for å opprettholde styrke og funksjon. 


 

Publisert: 29.05.2016 KL. 01:18
Av:
AFPT Fagteam
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.