Dette apparatet dukker stadig opp på flere og flere treningssentre rundt omkring, og det florerer av videoer i sosiale medier med øvelser som gjøres i et belt squat apparat.
Her kommer seks fordeler med å bruke belt squat
1. "Isolerer" underkroppen mer enn en vanlig knebøy. En vanlig knebøy med stang er avhengig av mye jobb fra overkroppen, og da spesielt erector spinae for å klare å holde seg oppreist. I en Belt Squat vil du få belastningen plassert via midje og hofte, og ikke oppe på nakken. Det fører også til at du slipper denne aksiale kompresjonen gjennom ryggsøyla. En vekt på nakken er jo noe som generelt er positivt for oss på mange ulike måter, men har du en vond rygg vil du merke at belt squat'en er et fantastisk alternativ for å trene en knebøylignende bevegelse i en periode. Er også en super tilleggsøvelse for deg som har hatt mye belastning på ryggen over en periode, eller er i en opptreningsperiode på grunn av ryggproblematikk.
2. Du kan trene nærmere utmattelse, som har vist seg å ha en viktig rolle i økt muskelmasse og styrke. I en knebøy med stang på nakken vil kanskje dagsformen og andre parametere ha mer å si.
Man ønsker å kjenne at «ting» stemmer fra start, god mobilitetsoppvarming, teknikk, posisjonering, startfasen, skyvefasen, vektfordeling på foten, trykk i kroppen, «påskruddhet» og lignende.
Mange av disse parameterne er ikke like gjeldende i en Belt Squat da du ofte kan presse deg nærmere utmattelse siden kravet til teknikk ikke er lik. I en vanlig knebøy vil det være vanskeligere å pushe seg forbi teknisk failure og nærmere muskulær failure, mens ved Belt Squat er det enklere og man kan også legge til assisterte reps ved å dra seg mer opp gjennom håndtakene. Fungerer for eksempel bra for såkalte «burnouts-sets» helt på slutten.
3. Fungerer bra for personer med nedsatt bevegelighet (ankler, hofte, skuldre) eller personer som merker at deres antropometri (kroppens individuelle anatomiske forskjeller. Les: Lengden på lårben til eksempel) gjør at knebøy med stang på nakken ikke føles riktig ut eller at man har holdt på lenge uten å få den progresjonen man ønsker.
4. Ved skader andre steder, for eksempel en skadet arm eller skulder, er det en enkel teknisk øvelse som ikke krever så mye mer enn det å ta beltet rundt livet og starte med repetisjonene. Du trenger ikke holde i noe spesielt med mer enn en arm og overkroppen forholdes ganske rolig i øvelsen. Den er også enkel å monitorere ved vondter. Eksempelvis mer knedominant utførelse ved ryggproblematikk og mer hoftedominant/bredere stance ved knevondter.
5. Belt squat er en fin øvelse om du føler deg svakere i quadriceps-muskulaturen. Hvor sterk du er til å rette ut kneleddet ditt mot en motstand har mye å si i en knebøy. Hvis du merker i skyvefasen i en knebøy at rumpa begynner å sige oppover uten at det skyves fra kneleddet kan det bety flere ting.
Blant annet; dette er en bevegelsesstrategi du gjør for at det er her du føler deg sterkest og dette er teknikken du er mest vant til, at aksen (hofta) ønsker å komme nærmere virkelinja (en rett linje fra midten av foten og opp), noe som er ganske logisk for å gjøre det enklere for oss å reise oss opp i øvelsen- eller bare at knebevegelsen ikke er like sterk og innarbeidet som hoftebevegelsen.
Fordelen med Belt Squat’en i dette tilfelle er at den vanligvis er mer knedominant enn en knebøy med stang på nakken. På den måten har du muligheten til å styrke evnen til å rette ut i kneleddet og belt squat’en belaster forside lår i større grad. Så hvis du merker at forside lår (quadriceps-muskulatur) kan begrense deg i en knebøy vil det være et fint prosjekt for å se om systematisk trening i en Belt Squat’en kan øke tallene dine i knebøy.
6. Mulighetene er mange! Apparatet er ikke bare begrenset til øvelsen knebøy. Her kan man også gjøre:
- Fremoverbøyd roing
- Tåhev
- Bulgarsk splitbøy
- Strake/rumenske markløft
Søk på Youtube for mer inspirasjon til øvelser!
Lykke til og håper du har en Belt Squat der du trener!
Vil du lære mer om trening? Bli personlig trener da vel! Les mer og meld deg på her.
Kilder
1. Joseph L, Reilly J, Sweezey K, Waugh R, Carlson LA, Lawrence MA. Activity of Trunk and Lower Extremity Musculature: Comparison Between Parallel Back Squats and Belt Squats. Journal of Human Kinetics. 2020;72(1):223-228. doi:10.2478/hukin-2019-0126
2. Evans TW, McLester CN, Howard JH, McLester JR, Calloway JP. A comparison of muscle activation between back squats and belt squats. Journal of Strength and Conditioning Research. Published online June 2017:1. doi:10.1519/jsc.0000000000002052