Belastning og teknikk - et samspill i styrketrening
4 min

Belastning og teknikk - et samspill i styrketrening

Denne artikkelen er skrevet av Tommy Lande, foreleser i Akademiet For Personlig Trening.
Publisert: 03.01.2022

"La teknikken påvirke hvor mye belastning du legger på i en øvelse, ikke la belastningen bestemme teknikken".

Jeg lever av å se andre trene. Hvordan man kan påvirke teknikken i en øvelse slik at utførelsen blir "ryddigere", lettere og mer effektiv uten for mange energilekkasjer på veien. Det er absolutt noe av det morsomste og mest spennende jeg gjør som trener. Jeg elsker å finne veier som gjør at kunden blir bedre teknisk i en øvelse.


Vil du lære mer teknikk, biomekanikk og avansert øvelsesanalyse? Ta en titt her.


Så over til poenget med denne artikkelen:

- Jeg ser ofte at folk trener med ulik teknikk og standard etter hvert som belastningen øker. Det enkleste eksempelet her kan være knebøy. De første settene gjør personen dype og fine med god kontroll og ryddighet i øvelsen. Etter hvert som kiloene slenges på blir knebøyen bare grunnere og grunnere og du ender opp med å gjøre kvartbøy i stedet for 100% bevegelsesutslag som du hadde i starten. Eller at du ikke holder deg til samme dybde som du gjorde forrige uke på grunn av tyngre kg. 

Hvordan vet du da at du blir sterkere hvis standarden din endrer seg fra gang til gang? Er det ikke da bedre å ha 10 kg mindre på stanga og gå ned til under parallell, slik du har gjort hele veien? 

Det er ikke noe feil med "partial reps", men flere studier viser at full range of motion virker å være fordelaktig om du ønsker forbedret styrke (ganske sikkert) og økt muskelmasse (litt både og). Dette, i tillegg til at du i flere øvelser også vil jobbe med bevegeligheten om du holder deg til fullt bevegelsesutslag (knebøy, bulgarsk splitbøy, strake markløft, flyes ++). Nå er ikke dette skrevet i stein og ting kan endres innen treningsvitenskapen, samtidig som det er viktig å poengtere at det finnes flere veier til ROM.

Jeg forstår at det føles fristende å legge på mye mer enn du har hatt tidligere for så å la teknikken og standarden vike. Men én ting du kan være sikker på, er at hvis du holder deg til samme standard hele veien, så har du fått progresjon i treningen om du for eksempel løfter tyngre på samme repsantall.

Slå personlige rekorder med lik standard hele veien!

Jeg slår et slag for å holde seg til en lik og god standard i treningen.

 

Gjør du?

Vil du lære mer om styrketrening? Ta en titt på Strength Coach.

 

Publisert: 03.01.2022 KL. 03:00
Kategori: Trening
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.
Diskusjoner foregår rundt temaet endring av fibertypen. Hva sier forskningen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.