Ankelovertråkk - hva nå?
3 min

Ankelovertråkk - hva nå?

Ankelovertråkk er ganske vanlig, både for idrettsutøvere og hverdagsutøvere. Hver femte idrettsskade er et overtråkk ifølge statistikk.
Publisert: 14.12.2023

Ankelovertråkk er ganske vanlig, både for idrettsutøvere og hverdagsutøvere. Hver femte idrettsskade er et overtråkk ifølge statistikk. Når uhellet først er ute er noe av det viktigste å gjøre en ordentlig akuttskadebehandling. Spesielt kompresjon bør prioriteres. Etter hvert er det viktig å belaste foten gradvis for å unngå fortreget tilheling av skaden. Jeg mener at den første delen her er det mange som ikke kan så mye om, spesielt om de ikke driver toppidrett og har hjelp fra medisinsk støttepersonell. Her er det viktig at kunnskapen kommer ut til den vanlige mannen og dama i gata også. Dårligere akuttskadebehandling forlenger skadeforløpet og kan også gjøre opptreningen mer komplisert.

Tålmodighet er din beste venn

'Tålmodighet og TTT (ting tar tid). Over 50% av de som tråkker over tråkker over på nytt innen 6 måneder. En grad 2-3 skade på ankelens ligamenter tar lang tid å tilhele. Ofte opp mot 6 måneder. Mange med ankelovertråkk starter for tidlig med kamp/konkurranse/trening og har for rask progresjon gjennom de ulike fasene. Spesielt fasen med balansetrening og styrketrening i form av balansebrett og ettbeinsvarianter blir ofte neglisjert siden det er oppfattes som «kjedelig og uviktig» trening. Denne fasen er utrolig viktig for å trene opp propriosepsjonen (leddsansen og kontakten mellom leddbånd og nervesystem). Skaden på strukturen har også skadet propriosepsjonen og gjør at det blir forsinkelser i afferent informasjon og der en frisk og tilhelet ankel klarer å hente seg inn når den er på vei til å tråkke over, så vil en ikke-restituert ankel ikke reagere raskt nok til å innhente seg. Dette er også grunnen til at teiping og orthose kan være fine verktøy i starten, slik at de hjelper til med leddsansen og fungere som et sikkerhetsbelte. Denne propriosepsjonen tar lang tid å trene opp og bør implementeres i hver fase i opptreningen. Gjentatte overtråkk gjør leddbåndene slakkere, samt skade propriosepsjonen, som igjen kan føre til nye skader og kronisk ankelinstabilitet.

Opptrening

Når det kommer til idrettsutøvere er det viktig at alle fasene i opptreningen bør bli fulgt nøye og spesielt overgangen fra trening til kamp/konkurranse. Man skal være helt smertefri, både i løpet av og etter trening før man går over til RTP (return to play). Skaderisikoen er betydelig høyere i kamp/konkurranse og man bør være ekstra obs på at både fysiske og mentale kapasiteter skal være 100% klar for det som kreves i idretten man bedriver. Man bør også ha drevet systematisk styrke- og kondisjonstrening, slik at man er i bedre fysisk form enn det man var i før man ble skadet.

Vil du lære mer om rehabilitering og skader? Da kan Rehab Trainer være noe for deg. Les mer og meld deg på her!

Kriterier for allmennhet

Det burde blitt laget ordentlige kriterier for allmennheten på ankelovertråkk, på samme måte som det er for hofte- og lyskeskader. De ulike tegnene man skal checke av før man går videre til neste fase. Her er både smerte, hevelse, fullt bevegelsesutslag i ankelen, lokal muskulær utmattelse, styrke, stabilitet, nevromuskulær kontroll, propriosepsjon og funksjonell styrke viktige indikatorer å bruke.

Publisert: 14.12.2023 KL. 10:34
Kategori: Tips og Kuriosa
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.