2 min

Vekt eller effekt?

Ved gjentatte tilfeller har man tatt seg selv i følgende; hvordan har det seg at han/hun som trener ved siden av meg og som har trent mye lengre enn meg benytter seg av mye lettere vekter?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Det er mange måter å løfte vekter på. De kan kastes, vrid og jukses opp...eller de kan løftes. Rolig, under kontroll og av musklene. Hver gang man har privilegiet av å trene ved siden av noen som virkelig vet hva de gjør blir man påmint på at styrketrening for å bygge muskler/kosmetiske hensyn er en ren teknikksport. Styrkeløft og vektløfting er en helt egen sak. Der premieres man for vekten som faktisk løftes. Når det kommer til trening av kosemtiske hensyn derimot, så er det ingen premier i å løfte tunge vekter. Prisen kan faktisk være veldig mye høyere enn premien.

For noen måneder siden hadde jeg privilegiet av å trene med en av verdens beste kroppsbyggere...igjen. Og igjen fikk jeg spørsmålet "hey, is anybody watching? You train like somebody really cares how much you lift. Leave your ego at home!".

En smekk på lanken med andre ord. Her har du en person som ikke bare har bygget muskler selv, men som faktisk lever av å gjøre det på andre. Det viste seg at han benyttet seg av lavere vekter enn jeg gjorde...eller rettere sagt: som jeg ønsket å gjøre. Forskjellen var bare denne: han kunne benyttet seg av tyngre om han ønsket, det kunne IKKE jeg. Samtidig var skaderisikoen hans imponerende. Den var eksakt 0. Ingen skader, noengang.

Min derimot, en smule lenger: artrose i et AC ledd, et antall prolapser, litt verkende albuer og skuldre generelt, for ikke å snakke om begge hoftene. Tilfeldig? Neppe. Som i alle andre sporter er det teknikk involvert. Evnen til å faktisk viljemessig skape en høyere kraft og spenning enn hva vektene tilsier er et viktig kriterie for å minimere skaderisikoen, veldig enkelt fordi man får mer belastning på mindre vekt. Resultatet? Mindre skader.

Her er noen tips for mest mulig effektiv, minst mulig skadelig trening:

  • skru ned tempoet. Bruk 2-3 sekunder på å løfte og 3-4 på å senke
  • spenn muskelene hele veien og da spesielt i kontrahert posisjon
  • kort ned på pausene. 30-45 sekunder er nok. En av de tingene som skaper resultater er mengden kilo løftet pr tidsenhet. Kortere pauser, flere kilo løftet pr enhet av tid.
  • aldri slipp spenningen i muskelen
  • ingen pauser i posisjoner der kroppen kan hvile. Skal du stoppe så gjør du det der hvor muskelen ikke kan hvile.

God trening.

Publisert: 21.07.2013 KL. 09:13
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.