Usunt med brunost?
3 min

Usunt med brunost?

Publisert: 02.08.2016
Av:
Silje Bjørnstad

Det har vært mye fokus på brunosten de siste årene. Mens idrettsutøvere som Therese Johaug og Håndballjentene ikke klarer seg uten de brune ostene, så har flere medieoverskrifter og innlegg i sosiale medier gitt inntrykk av at dette er en usunn sukkerbombe på lik linje som sjokoladepålegg, og at det å spise brunost gjør deg overvektig. Er brunosten virkelig så usunn som mange skal ha det til?

Kilde til jod
Tidligere inneholdt brunosten jern og var derfor sett på som en viktig jernkilde i det norske kostholdet. Nå er det ikke lenger lov å berike matvarer med jern, bortsett fra barnemat, og dagens brunost er derfor ikke lenger en kilde til dette mineralet. Men brunosten er en god kilde til mange andre viktige vitaminer og mineraler! Dette pålegget er en god kilde til blant annet kalium, A-vitamin, B-vitaminer og fosfor. I tillegg får du i deg protein og kalsium hvis du spiser brunost. Ikke minst så er brunosten også en ypperlig kilde til job, et mineral som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Tidligere i år publiserte nemlig Nasjonal råd for ernæring en ny rapport om «Risiko for jodmangel i Norge». Rapporten viser at nordmenn får i seg altfor lite jod, og inntaket er spesielt lavt blant unge kvinner og gravide. Her nevnes blant annet brunost som en viktig kilde for å øke jodinntaket i kosten.

Sukkerinnhold
Det er kanskje særlig «det høye sukkerinnholdet» i brunost som har bidratt til at pålegget har fått mye negativ omtale. Her er det viktig å være klar over at det ikke er snakk om tilsatt sukker. Brunost har et naturlig innhold av melkesukker, også kjent som laktose. Ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter inneholder ulike brunoster 16-29 prosent fett, 35-47 prosent karbohydrat (i form av laktose/melkesukker) og 9-13 prosent protein. Til sammenligning så inneholder gule oster 0 karbohydrater, så i forhold til disse ostene så har brunost et betydelig høyere innhold av «sukker». Men sammenligner man brunost med sjokoladepålegg så har sjokoladepålegg både et høyt innhold av tilsatt sukker og lite andre næringsstoffer. Det er alltid viktig å se på kostholdet i et helhetlig perspektiv og det er lite hensiktsmessig å gå løs på en matvare som den store, stygge ulven. Menge og hyppighet er viktige stikkord. Når det gjelder brunost, som har et høyt innhold av melkesukker, og hvordan dette pålegget påvirker blodsukkeret, så husk også at i praksis spiser man ofte en matvare sammen med andre ingredienser i et måltid, og at det derfor er det totale måltidet som vil ha størst effekt på blodsukkeret.

Næringsinnhold Brunost (TINE Gudbrandsdalsost) per 100 gram:
448 kcal
29 gram fett
36 gram karbohydrat
11 gram protein
258 µg vitamin A
1,07 mg riboflavin (B2)
1,3 µg vitamin B12
1233 mg kalium
463 mg kalsium
513 mg fosfor
166 µg jod

Næringsinnhold Sjokoladepålegg (Nugatti) per 100 gram:
525 kcal
28,1 gram fett
62,1 gram karbohydrat, hvorav tilsatt sukker 54,6 gram)
4,9 gram protein
0 µg vitamin A
0 mg riboflavin (B2)
0,3 µg B12
468 mg kalium
129 mg kalsium
164 mg fosfor
- jod (Ikke oppgitt)

Kilder: Matvaretabellen.no

Rapport: Risiko for jodmangel i Norge:
http://www.ernaeringsradet.no/wp-content/uploads/2016/06/IS-0591_RisikoForJodmangeliNorge.pdf

 

 

Publisert: 02.08.2016 KL. 05:55
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Siste Artikkel
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.
Hvilken funksjon har glutamin på helsen?
Forskere tittet på effekten av å benytte en isolasjonsøvelse før en baseøvelse.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.