4 min

Tips til å redusere belastningen ved stillesittende arbeid

Å sitte belaster kroppen mye. Her er tips til hvordan du lan minimere sittingen.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Gjelder også de som oppfyller anbefalingene for fysisk aktivitet!

Samfunnsutfordring
De fleste av oss er allerede veldig klar over at når det gjelder fysisk aktivitet i hverdagen så er det «alle monner drar» som gjelder. Det har de siste årene vært mye fokus på å øke hverdagsaktiviteten som for eksempel å ta trapper i stedet for heis, gå eller sykle i stedet for å kjøre bil og så videre. Dette er selvfølgelig viktig, men like viktig er det å redusere stillesitting som er blitt en av våre fremste samfunnsutfordringer. Og å redusere stillesitting betyr ikke nødvendigvis at man for eksempel må ut å gå en halvtime. Helsedirektoratet skriver på sine nettsider at regelmessig fysisk aktivitet to-tre ganger i uka veier ikke opp for risikoen det medfører å sitte ned store deler av dagen.

Egne anbefalinger
I 2014 presenterte derfor helsemyndighetene egne anbefalinger for å redusere stillesitting og rådene gjelder også de som oppfyller anbefalingene for fysisk aktivitet. Det er god dokumentasjon for at stillesitting er en risikofaktor for uhelse. Både barn og unge, voksne og eldre anbefales å redusere stillesitting.

Flere fordeler
Blant voksne er det vist at et par minutters regelmessige aktive avbrekk fra skjerm som TV og PC, og annen langvarig stillesitting har positiv effekt på parametere som blodsukker- og insulinnivå. Flere opplever også at noen minutters avkobling foran skjerm og kontorstol fører til mer energi og bedre arbeidskapasitet samt at det rett og slett bare er deilig å få strekke litt på kroppen. Det er liten til om at både hode og kropp vil sette pris på pauser der du reiser deg opp fra kontorstolen eller sofaen. Og husk også at alle små bevegelsene vil øke det totale energiforbruket sammenlignet med det å sitte helt stille.

10 tips til hvordan du kan redusere stillesitting
1) Lag deg små «huskelapper» som minner deg på å ta avbrekk fra sittingen. Bruk for eksempel post-it-lapper, apper på telefonen eller en alarm.

2) Sett deg gjerne et mål med hvor mange skritt du skal gå hver dag og sørg for å nå dette. Skrittene du går kan registreres på for eksempel smarttelefonen, treningsklokka eller med en skritteller.

3) Hent deg et ekstra glass vann eller en kopp kaffe når du sitter på kontoret eller foran en skjerm for å bryte opp eventuell langvarig stillesitting.

4) Skal du møte noen i forbindelse med jobb eller har en kaffedate med en venn så start gjerne møtet med en liten gåtur. Gåmøter, ofte kalt «walk and talk», blir stadig mer populære ettersom flere blir oppmerksomme på farene ved for mye stillesitting.

5) Reis deg opp og gå litt rundt når du prater i telefonen.

6) Involver hele familien i aktiv lek som erstatter stillesittingen. Sosialt er det også!

7) Ved lange kjøreturer så sett på en alarm for å ta en pause fra kjøringen slik at du/dere får strekt på beina og får frisk luft.
8) Finn «unnskyldninger» for bevegelse: gå ut med søpla, sjekk postkassa, gå til butikken for å pante flasker, puss alle speilene i hjemmet, skift på senga – all aktivitet er positivt!

9) Bruk beina så ofte du kan og gå/sykle til ærender i nærheten. Bruker du bilen så parker langt unna inngangen.

10) Reduser tiden innendørs. Sett grenser for skjermtitting som gjelder både store og små, og sett gjerne også et miniumskrav for uteaktivitet. Dette begrenser bruk av PC, TV, elektroniske spill og mobil, samtidig som man er fysisk aktiv og får frisk luft. Gå tur, lek med barna, vask vinduene – bruk kreativiteten!

 

Publisert: 02.03.2016 KL. 01:24
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.