Flere grunner
De fleste har en eller annen gang opplevd å få det berømte søtsuget – noen oftere enn andre. For å få bukt med søtsuget er det først og fremst viktig å bli bevisst på hvorfor denne følelsen kommer. Det kan være både fysiske og psykiske årsaker til at man opplever et slikt sug etter noe søtt. Når man spiser noe søtt så frigjøres det lykkehormoner som stimulerer belønningssenteret i hjernen og man føler seg bedre, og denne forventningen kan trigge søtsuget. Kulturelle og emosjonelle forhold er også av betydning. Er man deprimert eller er i en situasjon der man ser noe søtt så kan dette skape et plutselig behov for søtsaker. En trang for noe søtt kan for eksempel også skyldes lavt blodsukker eller at det er lenge siden du spiste forrige måltid.
«Må ha noe søtt»?
Søtsug kan komme i perioder som er preget av stress og en hektisk hverdag. Det kan godt hende at du synes det lille søte gir en god og avstressende følelse i kroppen, men ofte så er det en kortvarig glede og søtsaker vil heller ikke fjerne problemene eller utfordringene som gjør at du er stresset. For enkelte kan også det å «kose seg med noe søtt» når man er stresset gjøre vondt verre fordi man får dårlig samvittighet og dermed få nok en ting i hodet som virker stressende.
Spis deg mett
Generelt anbefaler ernæringseksperter at man spiser mat som bidrar til en god, langvarig metthetsfølelse og et stabilt blodsukker for å unngå store svingninger i både energinivå og humør som kan trigge behovet for noe søtt. Vær derfor bevisst på at måltidene dine består av proteinrik mat, langsomme karbohydrater og noe fett som vil bidra til at blodsukkeret ikke går som en berg-og-dalbane. Husk også at det er mange som merker at jo mer søtt man spiser, jo mer søtt har man lyst på.
Nøye planlagt
Videre så styres vi mennesker av impulser, fristelser og sosiale forventninger. Matbutikkene er designet slik at vi SKAL bli fristet av fargerike godteriposer, bolletilbud med «ta 3 betal for 2» og de små lakrisstengene som er rett ved kassa når vi står i kø. Ingenting er tilfeldig og produsentene vet hvordan de skal markedsføre og designer sine produkter for at vi skal kjøpe dem. Da gjelder det å være bevisst på sine handlinger. For å bli bevisst på sine handlinger så må man bli bevisst på sin mentale innstilling. Det handler rett og slett om å ta kontroll over tankene sine.
Tilgjengelighet
Er du en av dem som bare må ha noe hvis du vet det ligger noe søtt i skapet på kjøkkenet? Den tanken i seg selv kan gi inntrykk av at du har lyst på noe søtt, så her gjelder det å være bevisst på hva man putter i handlekurven når man er på butikken. Unngå å ha godteri og søtsaker tilgjengelig i hjemmet hvis du egentlig vil holde deg unna, men vet at du ikke klarer.
Kjeder du deg?
Mange har også en tendens til kjedespising. Kanskje sitter du foran TV-en eller datamaskinen på kvelden og dytter i deg søtsaker du egentlig ikke er klar over? Som en god start kan det hjelpe å få en oversikt på når du kjedespiser og hva slags tanker du har i hodet når du kjedespiser for å se om det er et mønster. For noen kan det hjelpe å bare få tankene på noe annet ved å gjøre noe annet, som for eksempel å gå en tur, mens for andre sitter utfordringen dypere enn som så og derfor kan det være lurt å snakke med en nær venn eller psykolog om problemene. Fysisk aktivitet er også med på å redusere søtsuget fordi man stimulerer hjernens belønningssentre når man trener. Og plages du ofte av søtsug og bare MÅ ha noe, så husk også at finnes det sunnere alternativer enn de kjente sukkerbombene som smågodt og sjokolade. Dette kan for eksempel være bakt eple med kanel, nøtter, grønnsaker og dipp eller en yoghurt.