2 min

Sykefraværet

Hva skjer med sykefraværet?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Sykefraværet for menn gikk opp fra 5,2 prosent i andre kvartal 2008 til 5,7 prosent i andre kvartal i 2009, mens det for kvinner økte fra 8,7 til 8,8 prosent. Veksten kom i det legemeldte fraværet for både menn og kvinner. Det egenmeldte fraværet holdt deg uendret.

Det totale sykefravært gikk opp fra 6,8 til 7,1 prosent. Tar vi hensyn til at påsken falt i andre kvartal i år, mot 1. kvartal i fjor, kan dette tilsi at den reelle veksten var 0,1 prosentpoeng lavere, skriver SSB.

Bygg og anlegg

Fraværet økte med hele 15,2 prosent i bygg-og anleggsvirksomhet, og var også den næringen der sykefraværet økte kraftigst. Eksplosjonen kom i det legemeldte fraværet.

- Den kraftige økningen vi ser i bygg og anlegg må sees i sammenheng med at det ved starten av en nedgangskonjunktur kan være en større grad av usikkerhet knyttet til omstillinger, noe som kan føre til økt sykefravær, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i NAV.

Også i eiendomsdrift og teknisk tjenesteyting økte sykefraværet kraftig, med 12, 9 prosent.

Forskjell i alder

Menn i aldersgruppene 40-49 år hadde den kraftigste økningen i det legemeldte sykefraværet, med en vekst på rundt 14 prosent. Lavest vekst blant menn var det i aldersgruppen 20-24 år, med 6,2 prosent.

For kvinner var veksten sterkest i aldersgruppen 30-34 år, med 5,9 prosent.

Ikke redusert med IA-avtalen

Sykefraværet for andre kvartal i år, er ifølge SSB, på linje med fraværet i første kvartal 2001, da avtalen om et inkluderende arbeidsliv trådde i kraft.

Et av målene i avtalen var å få redusert sykefraværet med 20 prosent.

Langtidssyke

Utviklingen i langtidssykefraværet de siste 20 årene viser en markant forskjellig for kjønnene, viser en rapport publisert i Aftenposten tidligere denne uken.

Kvinners sykefravær økte med 36 prosent fra 1989 til 2008. Økningen for menn er 4 prosent i samme periode.

Publisert: 23.09.2009 KL. 01:20
Kategori: Helse

Har du lest disse?

Hvordan påvirker inntaket av NSAID preparater helsen?
Muskel og skjelettlidelser er en av de største årsakene til uføretrygd.
Holder du deg i fysisk aktiv og i noenlunde fysisk form, er sjansen bedre for at du også holder deg mentalt frisk og unn...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.