6 min

Slik kommer du i gang med treningen i 2016

Hvordan planlegger du å komme i gang igjen på nyåret? Her er Steinar Ekren sine tips.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Slik kommer du i gang med treningen i 2016

Planlegger du å starte å trene og å spise litt sunnere nå på nyåret? Personlig trener Steinar Ekren viser deg hvordan du kommer i gang her.

Mål

Det aller første du må gjøre er å sette deg et mål. Du trenger noe å strekke deg etter. Ønsker du å løpe 1 mil på 45 minutter? Er det store biceps du vil ha? En stram rumpe? Eller er du bare ute ettere å få en bedre helse og form som gjør at du kan leke med barn eller barnebarn? Det er det bare du som kan svare på.

Det lønner seg å gjøre målet konkret. Vi kan derfor bruke en modell som kalles SMART-modellen. SMART står for Spesifikt, Målbart, Attraktivt, Realistisk og Tidsbestemt. Det første du må gjøre er å gjøre målet ditt så spesifikt som mulig. «Jeg skal opp 5kg i kroppsvekt i løpet av de 4 første månedene i 2016» er bedre enn «Jeg skal opp i vekt». Målet må også være målbart. Vi kan måle kilo og centimeter, eller ta før-etter-bilder. Vi kan også gå til legen for å ta prøver på ulike helseparametre for å se hvordan en sunnere livsstil påvirker oss. Målet må også være attraktivt. Attraktivt nok til at du klarer å gjennomføre ting som er ubehagelige for å oppnå det du ønsker. Målet må bety nok for deg. Det må også være et realistisk mål. Å gå ned 20kg på 2 måneder er svært usannsynlig at du klarer. En halvkilo i uka derimot er nok noe du får til. Om du er usikker på hva som er realistisk å få til kan du høre med en fagperson. Send en melding eller mail til din lokale personlige trener og hør hva som er realistisk å få til på den tid du har til rådighet. Tid ja. Hvor lang tid skal det ta før du når målet ditt. Om det er et stort mål kan det lønne seg å dele det opp i mindre delmål slik at du hele tiden kan fylle hverdagen med små seire. Dette vil bidra til at du holder ut over tid. Det er jo tross alt det viktigste for langvarige resultater.

Hvordan?

Hvordan skal du så nå målet ditt? Hvilke verktøy skal du bruke? Klarer du det selv eller trenger du hjelp? Må du ha hjelp hele veien eller klarer du deg fint etter litt starthjelp? Du kan velge å kontakte en personlig trener, ernæringsfysiolog eller lignende for å komme i gang. Fordelen her er at noen peker ut veien for deg slik at den blir lettere å gå. Du kan også forsøke å lese deg opp på den kunnskapen du trenger selv, men det er mye informasjon der ute. Mye bra, men også en del utdatert informasjon. En god regel her er å bruke sunn fornuft. Spis nok og tren smart. Gjør du det over tid vil resultatene komme.

Skal du trene styrketrening eller kondisjonstrening? Eller kanskje begge deler? Bruk det du liker best og som tar deg til målet på mest effektive måte. Kombiner dem om du ønsker å bli i litt bedre form og for å få alle helsefordelene. Bruk styrketrening i hovedsak om du ønsker å gå opp eller ned i vekt eller har estetiske mål. Vil du ha bedre kondis? Ja, da er kondisjonstrening treningsformen du er ute etter.

Skal du ned i vekt må du ligge i et kaloriunderskudd. Skal du opp i vekt må du ligge i et kaloriOVERskudd. Spis stort sett magre proteinkilder, meieriprodukter, fisk og sjømat, grove kornprodukter, bønner, linser, frukt, grønnsaker og bær mesteparten av tiden. Vit at det alltid er plass til en sjokolade eller litt iskrem i et godt og variert kosthold. Det beste kostholdet og den beste treningsformen er den du holder ut med over tid. Resultater tar tid å oppnå.

Hva er det lurt å ha før du starter?

Først og fremst en plan. Du må vite hvor du er og hvordan du skal komme til det stedet du vil være. Et treningsprogram er alfa og omega. Kanskje lager du ditt eget eller finner et på nettet? Hvis dette er noe du ikke har greie på vil jeg anbefale å forhøre deg med en personlig trener. Da får du et program tilpasset deg, dine utfordringer og ditt mål.

Kostholdet bør også være planlagt. Planlegg hva du skal spise når og hvor. Kjøp inn kun de matvarene og unngå å ha for mye søtsaker liggende i huset. Den som planlegger har mye større forutsetninger for å klare seg enn han/hun som tar ting på sparket. Sørg for å få i deg de næringsstoffene du trenger og så mange kalorier du trenger for å nå ditt mål.

Kanskje får du en ekstra motivasjonsboost om du kjøper deg noen nye treningsklær? Eller kanskje du kan lage deg en tøff spilleliste på Spotify? Ellers så kan det være lurt å ha en treningskamerat. Det blir lettere å møte opp på trening hvis du har en avtale.

Medlemskap på treningssenter er en god ide. Stort sett kan du få et medlemskap til en rimelig penge og da har du mye utstyr du kan benytte deg av. Det er fullt mulig å trene hjemme også, men om du skal trene styrketrening bør du ha et minimum av utstyr. En olympia-stang, noen vektskiver, noen manualer og et par strikk er fint å starte med. Dette koster jo fort noen kroner så spørsmålet er om du får mest for pengene hos et treningsenter eller å trene hjemme.

Lykke til med en sunnere livsstil i 2016!

 

Publisert: 17.12.2015 KL. 01:43
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.