I ferier og høytider er det lett at hverdagsrutinene sklir ut, også når det gjelder mat og drikke. Her får du derfor seks tips om hvordan du enkelt holder på de gode vanene, selv om det er sommerferie. Tanken bak tipsene er ikke at du skal bli helt «sunnhetsfreak», men heller kjenne at næringsrik mat, balanse og variasjon er viktige nøkkelord.
Planlegg måltidene
En god vane er å planlegge morgendagens måltider på forhånd for å unngå spontankjøp og kjappe løsninger som ofte blir av den usunne varianten. Du trenger selvfølgelig ikke å planlegge hvert enkelt måltid til punkt og prikke, men det å for eksempel ha en middagsplan for den kommende uka vil spare deg for både tid og penger. I tillegg vil det være enklere å unngå de mest usunne valgene når du allerede har en næringsrik meny å forholde deg til.
Skill mellom hverdag og helg
Selv om det er ferie og du har fri fra skole eller jobb, så er det fortsatt lurt å skille mellom hverdag og helg. Da er det også enklere å komme tilbake til hverdagens kostholdsvaner og rutiner etter ferien.
Drikk nok vann
Vann er og blir den beste tørstedrikken. Det er også lettere å unngå at du drikker unødvendige store mengder av for eksempel sukkerholdig brus og/eller alkohol hvis du alltid har en vannflaske lett tilgjengelig. I tillegg er vann gratis samtidig som du selv enkelt kan tilsette smak. Bruk for eksempel noen skiver av appelsin eller sitron, noen friske jordbær eller mynteblader til å smaksette vannet.
Smarte matvalg
Enten det er ferie eller ei så finnes det matvarer som alltid er sunne og næringsrike, og som du får tak i de fleste frokostbuffeter, butikker og kiosker uansett hvor du er i verden. Fråts i salater, frukt og grønnsaker. Spis nøtter som snacks og mellommåltid. Velg gjerne eggeretter til frokost og lunsj, og rene fileter av kylling, kjøtt og fisk er gode, sunne alternativer til middag!
Mat på farten
Å ta med seg en matboks og/eller en liten kjølebag i feriekofferten er ikke så dumt. Da kan du selv ta med deg nistemat du har laget tidligere på dagen og du har full kontroll på hva du putter i deg, samtidig som du kan spare noen kroner på å unngå impulskjøp. Sørg også for at du alltid har noe smart å spise i sekken eller i veska når du er på farten eller skal ut på utflukt. Dette kan for eksempel være en frukt, en nøttepose, en salat eller en liten matpakke som du smurte med deg fra frokost.
På restaurant
En god regel når du er ute og spiser er å alltid ha en salat til forrett eller som siderett, eller å be om ekstra grønnsaker. Hvis disse valgene ikke står konkret på menyen, så spør gjerne om muligheten for å få litt grønt ved siden av likevel. Det er også fullt lov til å spørre om en annen saus eller å få sausen ved siden av. Du kan bytte ut frityrstekt pommes frites med kokt eller bakt potet, og kokkene bruker mindre fett hvis du bestiller grillet kjøtt i stedet for stekt kjøtt. Desserter med sorbet og frukt er et sunnere og mer kalorivennlig valg enn fløteiskrem og kakestykker. Ernæringsmessig er rene kjøtt- og fiskefileter et bedre valg enn blandingsprodukter som for eksempel burger. Kokte eller grillede ingredienser er et sunnere valg enn frityrstekt mat og be alltid om vann ved siden av maten.