Dine barn blir hva du spiser.
Start tidlig
Synes du det er vanskelig å få i de små nok grønnsaker? Det er du nok ikke alene om, men det finnes råd. Kostholdet påvirker kroppen vår allerede fra spedbarnsalder. Det vi spiser fra tidlig alder har betydning for helsen senere i livet og i hvilken grad man er utsatt for å utvikle ulike sykdommer. Derfor er det viktig å legge til rette for at barn og unge tidlig får er godt forhold til et variert og næringsrikt kosthold med sunne matvaner. Men de fleste småbarnsforeldre har nok erfaringer med at det ikke alltid er like lett å få de minste til å spise de fargerike matvarene. Et tips er å la frukt og grønnsaker være en naturlig del av alle måltidene til barnet, både frokost, som nistemat, mellommåltider og så videre.
I matpakka
Litt frukt og grønt i matpakka vil ikke bare bidra med gode næringsstoffer som minstemann trenger, men det kan også gjøre nistematen mer fristende og spennende. Husk på at barn liker gjerne grønt som ikke smaker så sterkt, som for eksempel agurk, gulrot, minimais, tomater og sukkererter. Skjær gjerne grønnsakene opp i staver – det gjør dem lettere å spise. Frukt kan gjerne omtales som matpakke-dessert. Et lite eple, noen druer, en banan, nektariner eller en pære er en god og søt avslutning på måltidet som også bidrar med vitaminer og fiber. Husk at innpakningen er viktig for at frukt og grønt skal holde seg frisk og fin til lunsj. Bruk ulike bokser eller en matboks med flere etasjer slik at du kan skille frukten og grønnsakene fra den andre maten.
Sunn og smart ventemat
Når barna kommer hjem fra skolen og det fortsatt er litt lenge til middag er frukt og grønt et smart alternativ til et lite mellommåltid. Et fat med oppskjærte grønnsaker eller litt fruktsalat er en fin venterett, gjerne sammen med litt usaltede nøtter eller dipp. Det er også større sannsynlighet for at man forsyner seg av frukt og grønt når det er oppdelt. Husk også at smoothies er kjempepopulært blant de små, og dette er både raskt og enkelt å lage.
Vær klar over at når man er liten er smaken til barnet stadig i utvikling og man må gjerne repetere smaken flere ganger før den lille godkjenner den. Man kan trene seg opp til å like noe. Først når du har smakt på noe 15-20 ganger, kan du fastslå at du faktisk ikke liker det. Selv om barnet sier at man ikke liker grønnsakene for fjerde og femte gang på rad, så er det viktig at du fortsetter med å servere de samme grønnsakene for at den lille skal bli vant med smaken.
Middagene
Er det vanskelig å få barna til å spise grønnsakene når de ligger på middagstallerkenen kan man enkelt kamuflere dette ved å for eksempel lage grønnsakmos eller putte grønnsaker i sausen. Putt løk og gulrot i spagettisaus og lasagne, lag hjemmelaget pizzasaus av tomater og bruk fargerike rotgrønnsaker til å lage smakfulle puréer. Dette bidrar også til å dekke «5 om dagen»-anbefalingen. Glem heller ikke at barn og unge kopierer de voksnes matvaner. Hvis ikke barna ser at andre spiser frukt og grønt, hvorfor skal de da selv måtte gjøre dette? Er frukt og grønt en naturlig del av familiens kosthold og du for eksempel går rundt og knakser på en gulrot, ja så er sjansen større for at minstemann også vil ha.
Involver de små
I tillegg bør du la barna slippe til i matlagingen. Da er sjansen større for at de faktisk spiser det som til slutt kommer på tallerkenen. Det er morsommere å spise noe de selv har laget og dessuten får barna kunnskap om ulike ingredienser og det å lage mat. Spør gjerne barna om de har noen middagsforslag til den kommende uka, la de få være med å bestemme ukesmeny. Da er det lettere å få de til å akseptere det som er på middagstallerken fordi man selv har vært med på å velge mat.