Etter sommerferie og skolefri er det på tide å komme tilbake til hverdagsrutinene. Matpakken er en viktig del i hverdagen for både store og små. Nistematen til skolebarna skal gi næring og påfyll slik at elevene klarer å holde konsentrasjonen oppe i løpet av skoletimene. Da er det viktig med mat som gir langvarig energi og god metthetsfølelse, og ikke minst at det er mat som barna selv liker å spise. Her er det mange foreldre som kan møte på utfordringer. For eksempel kan nistepakken være helt urørt når sønnen eller datteren kommer hjem fra skolen, eller så har barnet kjøpt sin egen lunsj. Å la barna selv være med å planlegge og lage sin egen matpakke øker sjansen for at maten faktisk blir spist.
Morsomt og lærerikt
Å involvere barna med på matlagingen kan kreve både tid og tålmodighet, men til gjengjeld skaper dere gode matvaner. Samtidig lærer barna å ta ansvar for sin egne matpakker og måltider. Mange unger synes det er gøy å få være med på kjøkkenet og i matlagingen. I tillegg er dette en fin mulighet for de små å få mer kunnskap om ulike ingredienser og det å lage mat. Over tid vil det å lage matpakker bli en naturlig vane for skolebarna, noe som igjen kan frigjøre tid for travle foreldre i en hektisk hverdag. Mange små synes også det er stor stas å spise noe de har laget selv.
Må ikke være brødskiver
I 2012 publiserte Forskningsrådet en stor matpakkeundersøkelse hvor resultatet viste at selvlaget mat var den som oftest ble spist. Blant de elevene som laget skolematen selv, spiste 85 prosent opp all maten. Hvis det var noen andre som hadde laget nistepakken, var det bare 72 prosent som spiste opp alt. Barna har sine egne matpakke-favoritter, og de vet også godt hva slags matvarer og pålegg som holder seg godt etter flere timer i skolesekken. Involver derfor barna når det er tid for å smøre matpakker. Foreslå ulike næringsrike alternativer som du vet de små liker. La de få velge mellom mer enn bare brødskiver og ulike pålegg. Både grove pitabrød, fullkornslefser, grove vafler og grove pannekaker fungerer fint som nistemat. Middagsrester og kjøleskapsgrøt er andre gode alternativer. Rester av en omelett eller andre eggeretter egner seg også fint i matboksen. Vær kreativ og vær åpen for forslag fra de minste.
Inkluder frukt og grønt
Husk å få med grønnsaker, frukt og bær som en del av matbakken. Dette er sunt tilbehør som også får nistematen til å se mer fristende ut, og det trenger ikke å være dandert som ulike smilefjes og dyrelignende ansikter. Mange barn kan da oppleve at det blir for mye å velge mellom og blir dermed usikre på hvordan de egentlig skal spise dette tilbehøret. Spør barnet hva hun eller han kunne tenke seg som «dessert» eller «matpakkepynt» i stedet for å bare legge med noen tilfeldige grønnsaksbiter eller frukter. Det er viktig at de små faktisk får noe de liker i matpakken, da er det også større sjanse for at det faktisk blir spist opp. Husk på at barn liker ofte grønt som ikke smaker så sterkt, som for eksempel agurk, gulrot, minimais, tomater og sukkererter. Skjær gjerne grønnsakene opp i staver – det gjør dem lettere å spise. Tips til andre grønnsaker og frukter som passer i matboksen er cherrytomater, snackspaprika, bær, plommer, epler og pærer.