Skaderisiko ved styrketrening
4 min

Skaderisiko ved styrketrening

Publisert: 07.12.2018
Av:
Steinar Ekren

Mange er bekymret for at de skal trene feil og ødelegge seg. Dette hindrer mange fra å starte med trening eller få tilstrekkelige resultater. Mange er også skeptiske på øvelser som knebøy og markløft. Man er jo ikke nødt til å trene disse, men det kan være nyttige øvelser å mestre og inkludere i et treningsprogram i en eller annen variant. I denne artikkelen skal jeg argumentere for hvorfor jeg mener de fleste ikke har noe å bekymre seg for når det kommer til styrketrening.

 

Å pådra seg en skade betyr at du har utsatt kroppens vev for en større belastning enn den tåler – enten akutt eller over tid. Det er også viktig å skille mellom skader og smerter da de kan oppstå uavhengig av hverandre. Smerte er et alarmsystem som sier i fra når det ikke er fornøyd. Det kan være berettiget kritikk av hva du gjør eller det kan være helt på trynet. Det er svært mange faktorer som spiller inn på om du får vondt av en handling. Er du redd for markløft for eksempel vil man trolig kunne være mer mottakelig for smerter i denne øvelsen. Da skjønner jeg jo det er vanskelig å kunne avgjøre om man har overdrevet treningen eller om smertene skyldes en frykt og skepsis til øvelsen.

 

God restitusjon og søvn er svært essensielt for de som trener mye og vil unngå at skader oppstår over tid.

 

Hvor skummelt er styrketrening sammenlignet med andre idretter? La oss ta et eksempel hvor vi sammenligner skadeforekomsten her med rugby for eksempel.

 

I tabellen ser du hva ulike studier har funnet om skade-raten i ulike former for styrketrening. For de fleste i befolkningen vil nok kroppsbygging være det man kan sammenligne mest med. En ganske lav skaderisiko for Ola og Kari Nordmann med andre ord.

 

 

Men hvordan er skaderisikoen hvis man sammenligner styrketrening med idrett? Styrketrening ser ut til å være en veldig skånsom aktivitet å bedrive hvis man sammenligner med rugby. I søylediagrammet under ser du skader per 1000 treningstime hos et rugby-lag gjennom flere sesonger. Rugby har 50-100 ganger høyere skaderisiko. For den jevne nordmann tror jeg man kan anslå at sjansen for å skade seg er 1000-2000 ganger så stor i rugby som i styrketrening. I tillegg gir styrketreningen mange gode helseeffekter, bedrer humør og psykisk helse samt er en fin inngangsportal til trening for mange mennesker som kanskje ikke ønsker skyhøy puls. Om man unngår å overdrive treningen vil man få et svært stort utbytte til liten risiko.

 

 

Oppsummering

Skaderisikoen i styrketrening er veldig lav. Sammenligner du med andre aktivitetsformer er den i en helt annen ende av skalaen. Ønsker du likevel er å være på den sikre siden i forhold til skader kan du unngå å overdrive treningen. Start rolig og øk litt og litt over tid. Restituer deg nok ved å sove nok, stresse mindre og spise tilstrekkelig. Er du usikker på hvor mye du bør trene for å få optimal effekt uten at skaderisikoen øker kan du snakke med en personlig trener eller du kan øke litt og litt for hver treningsøkt. Det er stort sett når man trapper opp treningsmengden mye at skaderisikoen øker betraktelig eller hvis andre livsstilsfaktorer endrer seg signifikant.

Publisert: 07.12.2018 KL. 12:55
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Helse
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan påvirker inntaket av NSAID preparater helsen?
Muskel og skjelettlidelser er en av de største årsakene til uføretrygd.
Holder du deg i fysisk aktiv og i noenlunde fysisk form, er sjansen bedre for at du også holder deg mentalt frisk og unn...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.